DİSK Açıklanacak olan enflasyon oranının takipcisi

TÜİK tarafından bu gün açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon oranı nedeniyle, DİSK, TÜİK’in kapısını çalacak.

DİSK Açıklanacak olan enflasyon oranının takipcisi
Yayınlama: 06.07.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – TÜİK  tarafından bu gün açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon oranı nedeniyle, DİSK, TÜİK’in kapısını çalacak.

TÜİK’ten ‘gerçek enflasyonu’ talep edecek olan DİSK’e göre, yabancı şirketlerin ücret artışında TÜİK’in değil, ENAG’ın enflasyon verisini baz alması, sonuçları bakımından emekçiler kadar kuruma da zarar veren bir sürecin göstergesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milyonlarca çalışanın ücret artışını belirleyecek olan haziran enflasyonunu bugün açıklıyor. Ancak, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri, gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle uzun zamandır tartışma konusu. 

TÜİK’e olan güvensizlik ortamında, bağımsız akademisyenler tarafından kurulan ve açıkladığı alternatif enflasyon verileri yabancı şirketler de dahil birçok kurum tarafından kullanılan ENAG’a (Enflasyon Araştırma Grubu) duyulan güven ise giderek artıyor. Öyle ki ENAG’ın kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yabancı şirketlerin çalışanlarının ücret artışında ENAG verilerini kullandığını açıkladı. 

Geçen hafta Galatasaray Spor Kulübü’nün sponsorluk anlaşmalarındaki enflasyon artış oranı hesaplamalarında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ve ENAG’ınaçıklayacağı oranların ortalamalarının alınacağını duyurması, ENAG ve TÜİK güvenirliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. 

TÜİK’in enflasyon verileri, uzun zamandır sendikaların da gündeminde. Örneğin, TÜİK’in 1933 yılından bu yana kamuoyu ile paylaştığı madde sepetini yaklaşık bir yıl önce kamuoyuna kapatmış olmasını yargıya taşıyan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), bugün TÜİK’in önünde olacak. 

TÜİK’i hem madde sepetini yeniden kamuoyu ile paylaşmaya hem de, gerçek enflasyon verilerini açıklamaya davet edeceklerini söyleyen DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İkinci Yüzyıl’a açıklamalarda bulundu. Çerkezoğlu, “TÜİK’tenrandevu talebimiz oldu. Bugün TÜİK’e giderek bir kez daha taleplerimizi ileteceğiz. TÜİK, madde sepetini saklayarak, enflasyon verilerini daha da şaibeli hale getirmiştir. Ankara İdare Mahkemesi de, gerçeği karartarak milyonlarca çalışanın yoksullaşmasına neden olan TÜİK’in, madde sepetini saklayamayacağına karar vermiştir” ifadelerine yer verdi. 

32 yabancı şirket ENAG verisi kullanıyor 

ENAG Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise ENAG verilerinin birçok şirket tarafından kullanıldığını açıkladı. Türkiye’de faaliyet gösteren 32 yabancı şirketin çalışan zamları için ENAG’dan 2 yıldır veri aldığını belirten Ulusoy, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamalarda, “Yüzde 80’i de bizim rakamlarımıza göre zam yapıyor. Hatta hayat sigortası getirilerine dair açılan 7-8 davada hâkimin isteğiyle enflasyon rakamlarımızı gönderdik ve bizi baz aldılar” dedi. 

ENAG’ın haziran enflasyonu yüzde 108 

TÜİK bayram tatili nedeniyle Haziran 2023 enflasyonunu açıklamayı iki gün erteledi. Buna karşın ENAG, her zamanki tarihte açıkladığı araştırma sonuçlarında günlük fiyat değişimlerinden elde ettiği Tüketici Fiyat Endeksi’nin (E-TÜFE) Haziran 2023’te aylık yüzde 8.54 arttığını belirtti. ENAG’a göre enflasyondaki 12 aylık artış oranı yüzde 108.58, 6 aylık artış ise yüzde 50.53 oldu. TÜİK’i bugün açıklayacağı enflasyon merakla bekleniyor. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.