Ülkemizde Gadir-i Hum Bayramı kutlanıyor

Ali el-Mûrtezâ’nın İslam peygamberi Hz. Muhammed tarafından “Velâyet” makâmına atandığına inanılan günün adıdır Gadir-i Hum…

Yayınlama: 16.07.2022
A+
A-

İLKGÜN HABER – Gadir-i Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ali el-Mûrtezâ’nın İslam peygamberi Hz. Muhammed tarafından “Velâyet” makâmına atandığına inanılan bu gün(Gadir-Hum) Şiî Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’na ilâveten Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı’nın on sekizinci gününü’de bir bayram olarak kutlanmaktadır. 

Çünkü; İslam peygamberi, Ali bin Ebî Tâlib’i kendisinden sonra gelecek olan halef olarak tayin etmiştir. Bunun kaynağı olarak Gadir-i Hum’u öne sürerler. Bunu anmak için her sene Hicrî Zilhicce ayının 18’inde “Gadir-i Hum Bayramı” kutlanır.

Bu gün, Gadir-i Hum Hadisi’nin yıldönümüdür. Ali bin Ebî Tâlib’in birinci sırada halife oluşuna delil olarak getirilen hadisin bir kısmında Hz Muhammet As şöyle buyurur:  “Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol.” der.

O nedenle Gadir-i Hum günü, ülkemizde olduğu gibi, Dünyanın bir çok yerinde’de kutlanır. Sabahın erken saatlerinde türbelere akın eden vatandaşlar buralarda kurbanlar keserek,günün mana ve önemiyle ilgili büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu ‘Hirise’ adı verilen özel yemeği hazırlamak için büyük çaba sarfedilir.

Herkesin bir parça katkı sunduğu “Hirisi” başta dar gelirliler olmak üzere vatandaşlara dağıtılır.

Bayramı kutlayanlar, bu gün için oruç tutarak,Hz. Ali’ye bağlılık ve sığınma duasını okur ve günü ibadet yaparak geçirirler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.