Yerel Basın Üvey Evlatmı?

Corona virüsü salgını nedeniyle olumsuz etkilenen küçük işletme sahibi ve esnafa yardımcı olmak amacıyla geri ödemesiz hibe destek paketi oluşturuldu. Elbette bu uygulama zor durumda olan esnaf ve işletmeler için güzel bir şey. Bu oluşumun oluşabilmesi için her türlü çabayı sarfeden yerel basın camiası,bu olanaklardan kendileri faydalanamıyor. Konu hakkında bir açıklamada bulunan ve Adana’da yayın hayatına […]

Yayınlama: 02.06.2021
A+
A-

Corona virüsü salgını nedeniyle olumsuz etkilenen küçük işletme sahibi ve esnafa yardımcı olmak amacıyla geri ödemesiz hibe destek paketi oluşturuldu. Elbette bu uygulama zor durumda olan esnaf ve işletmeler için güzel bir şey. Bu oluşumun oluşabilmesi için her türlü çabayı sarfeden yerel basın camiası,bu olanaklardan kendileri faydalanamıyor.

Konu hakkında bir açıklamada bulunan ve Adana’da yayın hayatına devam eden İLKGÜN Gazetesi ve onun İmtiyaz sahibi Yusuf Kahraman, pandemi esnasında ve süreç içerisinde yaşanılan zorlukları dile getirerek, gerçekten yerel basınında içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle çok zor durumda olduklarını açıkladı. 

Geçen günlerde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası esnafa destek paketini  açıklamıştı. Erdoğan, esnaf ve işletmelere iki ayrı grupta bir defalık 3 ve 5 bin lira nakdi yardım yapılacağını belirterek ”235 bin esnafa 5 bin TL, 1 milyon 150 bin esnafa da 3 bin lira hibe verilecek” demişti. Elbette bu yardım ve destek paketinin açıklanması azda olsa sıkıntı içerisinde olan esnaflara bir doping misali yaraya merhem olmuştur.

Ancak, yerel basınında içinde bulunduğu sıkıntılar gözardı edilmiştir. Yerel basının sıkıntıları gerçek anlamda içler acısı…Yerel basın adeta üvey evlat konumundadır.

Her geçen gün gazete kağıdına yapılan zamlar ve çeşitli giderler, yerel basının belini büküyor. Yerel basın almış olduğu ilan ve aboneliklerle ayakta durabilmenin yollarını arıyor. Yerel belediyeler ve kurumların yerel basına yaklaşımı içler acısı. Gazeteci ilan alamazsa, abonelik bulamazsa nasıl ayakta durabilsin.Pandemi nedeniyle bu imkanlardanda yararlanamıyor.

Peki bu şartlarda yerel basın nasıl ayakta duracaktır.

Gazeteci yerelde ve genelde desteklenmiyorsa, yerel basın adeta itibarsızlığa mahkum edilmeye çalışılıyorsa, yerel basın gerçek anlamda nasıl halkın haber alma özgürlüğünü sağlayacaktır.

Tabii bunları ifade eder’ken, yerel basın’da kendine çeki düzen vermek zorundadır. Her önüne gelen bu işe kalkışmamalıdır. Yerel basını çıkarabilme şartları tekrar gözden geçirilmelidir. Bu alanda yeterliliği olmayanlar, gerekli şartları taşımayanlara bu fırsat verilmemelidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla resmi gazetede yayımlanan karara göre corona virüs salgını nedeniyle esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek hibe desteğinin usul ve esasları resmi gazetede yayımlandı yayınlanmasınada…

Ancak bu açıklamada üvey evlat konumuna düşürülen gerçek usulde gelir vergisi mükellefiyeti olan yerel basın camiasına ait meslek faaliyet kodlarının olmadığı görüldü. Yerel basın gazete  sahipleri bu haktan öksüz bırakıldı.Hani basın özgür ve susturulamazdı!

Yerel basın maddi imkansızlıklarla, her türlü zorluğa rağmen, halkın haber alma özgürlüğüne katkı koymaya ve ayakta kalma mücadelesine devam ediyor. Yetkili mercilerin oluşturulan bu hibe destek paketi alacaklar listesinde kendilerininde eklenmesini istiyorlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.