Güler Sabancı: “Kadınların eğitim ve istihdama erişimi en temel hakkıdır”

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, yayınladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajında, Türkiye’de 3,2 milyon genç kadını ilgilendiren ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınları işaret etti.

Yayınlama: 05.03.2024
A+
A-

İLKGÜN HABER – Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, yayınladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajında, Türkiye’de 3,2 milyon genç kadını ilgilendiren ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınları işaret etti. Sabancı, iş birliğine ve ortak çalışmanın önemine değindiği mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Sabancı Vakfı olarak araştırmalarımız ve gözlemlerimiz sonucunda ülkemizin en büyük problemlerinin başında ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadın istihdamının geldiğini görüyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi eğitime ve istihdama erişim hem temel bir hak hem de kalkınma için bir ön koşuldur. Bu kapsamda kadınlar ve kız çocuklarına fırsat eşitliği sağlanması için Vakıf olarak 50 yıldır önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2022 yılında başlattığımız Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, 18-29 yaş aralığındaki genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarını desteklemek amacıyla tecrübelerimizden yola çıkarak hayata geçirdiğimiz çok önemli projelerimizden biri. NEET genç kadın sorununa dikkat çekmek ve Türkiye’de bu konuda gündem oluşturmak en temel hedefimiz. Bunu da projenin ilk gününden bu yana yoğun emek ve özverili çalışmalar sonucunda bir nebze olsun başardığımıza inanıyoruz. Projeye başladığımızda yüzde 50,5 olan NEET genç kadın oranı bugün yüzde 45 seviyelerine düştü. Sayıları 3,5 milyonu bulan NEET genç kadın sayısı da 3,2 milyona geriledi. Ortaya çıkan sonuç her ne kadar pozitif gözükse de OECD ülkeleri arasında maalesef NEET genç kadın oranında hala ilk sıradayız. Bu konuda gidilecek çok yolumuz var. Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı gibi güçlü ortaklarımızla beraberiz. Çünkü toplumsal sorunların çözümünde iş birliğinin gücüne sonuna kadar inanıyoruz. Toplumsal sorunların bugünden yarına çözüme kavuşması mümkün değil. Tabloyu tersine çevirmek için herkesi bu sorunun çözümünün bir parçası olmaya davet ediyorum.”

Sabancı Vakfı’nın kadınlar ve kız çocuklarına yönelik çalışmaları

Sabancı Vakfı, OECD’nin filantropi alanına yönelik 2019 yılında yayınladığı raporda, cinsiyet eşitliğine odaklanan dünya çapındaki en iyi 7 vakıf arasında yer aldı.

Türkiye’de her iki genç kadından birini yakından ilgilendiren ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarını artırmayı hedefleyen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, NEET genç kadınların farkındalıklarını artırmak, güçlenmelerini sağlamak, becerilerini ve istihdam fırsatlarını iyileştirmek için hayata geçirildi. Bu kapsamda şimdiye kadar genç kadınların kendilerine en yakın iş, staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına ulaşmalarını sağlayan “Fırsatlar Haritası”, “Güçlenme ve Mesleki Beceri Eğitimleri”, “Mentorluk Programı” ile “Hibe Programı” gerçekleştirildi. Üçüncü yılına giren projenin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Kadın, genç ve engellilerin eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen Sabancı Vakfı, 2007 yılından bu yana Hibe Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekliyor. Hibe Programı ile sivil toplum kuruluşlarının erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesi, kız çocuklarının eğitimi, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik projelerine destek veren Vakıf, Sabancı Üniversitesi ortaklığıyla “Mor Sertifika Programı” ile de eğitim ortamında toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini geliştirmeyi amaçlıyor.

Sabancı Vakfı’nın kuruluş yılından bugüne kadar kadınlara ve kız çocuklarına yönelik pek çok çalışması bulunuyor. Bunlar arasında kız çocuklarının eğitimine katkı sağlamak amacıyla devam eden burs programı ile 17 ilde inşa edilen 19 öğrenci yurdu bulunuyor. Kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının geliştirilmesi amacıyla 10 yıl boyunca sürdürülen “Birleşmiş Milletler Ortak Programı”, erken yaşta evliliklerle mücadele etmek için Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile 2018 yılından beri yürütülen “Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi” projesi ve özel sektörün aile içi şiddetle mücadelede aktif rol almasını teşvik eden ve somut çözüm önerileri sunan “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projeleri yer alıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.