Sonbaharın getirdiği serin hava ve yağışlarla birlikte birçok sağlık sorunu da beraberinde geliyor.
İLKGÜN HABER – Sonbaharın getirdiği serin hava ve yağışlarla birlikte birçok sağlık sorunu da beraberinde geliyor. Bu hastalıklardan biri de halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak bilinen “konjonktivit”. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, konjonktivitin belirtilerinden bahsederken gözlerinizi bu rahatsızlıktan koruma yöntemlerine de değiniyor.
Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit, gözün beyaz kısmını (sklera) kaplayan ince, şeffaf zarın (konjonktiva) iltihaplanmasıdır. Viral, bakteriyel enfeksiyonlar veya alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkabilir.
Konjonktivitin Belirtileri
Kızarıklık ve gözde yanma hissi, göz kapaklarının şişmesi, gözlerde sulanma ya da cerahatlenme, gözde kaşıntı gibi belirtilerin alarm görevi görmesi gerektiğini belirten Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, “Işığa karşı hassasiyet, göz kirpiklerinde kuruluk ya da yapışkanlık da bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer alabilir.” Diyor.
Konjonktivitten Korunma Yolları
Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, konjonktivitin bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çekerek; makyaj malzemeleri, gözlükler ve lensler dahil olmak üzere kişisel eşyaların paylaşılmaması ve enfeksiyonun yayılmasını engellemek için gözlerinize dokunmadan önce mutlaka ellerin yıkanması gerektiğinin altını çiziyor.
Özellikle dış mekanlarda, ortak kullanılan havlular yerine tek kullanımlık kağıt havlu kullanılması, kontakt lens kullanıyorsanız, lenslerinizi her zaman doğru ve temiz bir şekilde takıp çıkarılması, alerjik konjonktivit riskiniz varsa, alerjenlere (polen, ev tozu vb.) karşı dikkatli olunması ve özellikle düzenli aralıklarla göz doktorunuzu ziyaret ederek göz sağlığının kontrol ettirilmesi konjonktivitten korunmanızı sağlayabiliyor.
Sonbaharda artan konjonktivit riskine karşı dikkatli olmak, erken teşhis ve tedavi ile bu sorunun üstesinden gelinebileceğini belirten Nefesoğlu, “Şüphelendiğiniz durumlarda vakit kaybetmeden bir göz uzmanına başvurun.” uyarısında bulunuyor