JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar “Dünya Çevre Günü” Nedeniyle yaptığı açıklamada, Çevresel plastik kirliliği ile okyanusal yaşamı tehdit eden plastik kirliliği karşısında eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.
İLKGÜN HABER – TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar “Dünya Çevre Günü” Nedeniyle yaptığı açıklamada, Çevresel plastik kirliliği ile okyanusal yaşamı tehdit eden plastik kirliliği karşısında eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.
Bu yıl Birleşmiş Milletler Çevre Programı(UNEP) tarafından bu yıl ana tema olarak “Çevresel plastik kirliliği ile okyanusal yaşamı tehdit eden plastik kirliği” olarak belirlendiğini kaydeden Dr. Tatar konuya dikkat çekmek amacıyla Fildişi Sahili’nde 50 ülkenin katılımıyla toplantı ve etkinlikler gerçekleştirileceğini söyledi.
“YAKLAŞIK 300 MİLYON TON PLASTİK, KISA SÜREDE ATIĞA DÖNÜŞÜYOR”
UNEP raporlarında insanlığın yılda 430 milyon tondan fazla plastik ürettiği, bu plastiklerin üçte ikisinin kısa ömürlü, tek kullanımlık ve kısa süre içinde atık ürün haline dönüştüğünü aktaran JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar “Bu verilerin ortaya koyduğu durum çevresel kirlilik riskinin yükseldiğini gösteriyor. Rapora göre, plastik kirliliğinin sosyal ve ekonomik maliyetin yılda 300 ile 600 milyar dolar arasında değiştiği görülüyor” dedi.
“PLASTİK ÜRÜNLERİN, KULLANIM İMHASI VE GERİ KAZANIMIYLA BÜYÜK TASARRUF SAĞLANABİLİR”
Durumun çevre açısından karamsar gibi görülse de UNEP’in sunduğu bir başka raporda, plastiklerin ve ürünlerinin “nasıl üretildiği, kullanımı, geri kazanımı ve imha edilmesi” konularının yeniden tasarlaması halinde 2040 yılına kadar 4,5 trilyon ABD doları tasarruf edilebileceğinin ortaya konulduğunu aktaran Dr. Tatar şöyle devam etti:
“Söz konusu raporda ayrıca plastik kirliliğinin nedenlerini ele alınarak, problemli ve gereksiz plastik kullanımının azaltılması ile plastikte döngüselliğe doğru bir pazar dönüşümünü de içeren sistem değişikliği yapılması gerektiği belirtilmiştir. Üç temel değişimin (yeniden kullanma, geri dönüştürme ve yeniden yönlendirme ve çeşitlendirme) hızlandırarak plastik kirliliğinin mirasıyla başa çıkmanın mümkün olduğu da vurgulanmaktadır. Günümüzde ambalaj sanayisinden, mutfak ürünlerine, tarımsal üretimden, günlük olarak kullanılan çok sayıda araç ve gerecin üretiminde kullanılan plastik, doğada binlerce yılda çözülebilen, çözünürken mikro plastik halini dönüşerek toprağa, yüzey ve yeraltı sularına, okyanuslara karışmaktadır. Bunun sonucu olarak toprak, yüzey ve yeraltı suları ile okyanuslar sürekli olarak plastik atıklarla kirletilmektedir. Mikro plastikler, toprak, yeraltı veya yüzey suları ile okyanusal yaşam içinde bulunan canlılarla besin zinciri yoluyla kontamine olmakta, bundan kaynaklı hastalıklar ise her geçen gün artmış göstermektedir.”
“PLASTİK KİRLİLİĞİNE KARŞA HARAKETE GEÇMELİYİZ”
Türkiye’de yaygın olarak üretilen ve tüketilen plastikler konusunda son yıllarda bazı yasal adımlar atıldığını hatırlatan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “Atılan bu olumlu adımların yeterli olmadığı görülüyor. Bu nedenle UNEP tarafından hazırlanan raporlarda belirtilen yasal düzenleme önerileri ile eylemliliklerin; gerek merkezi, gerekse yerel idareler tarafından daha sıkı düzenlenmesi, kontrol ve denetimin yapılması ile bu konuda toplumsal eğitimin hızlandırılması gerektiği düşünülmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.