Dünya Alzheimer Gününde Dünyadaki demans’lı hasta sayısının 2021 yılı itibarı ile 50 milyonu aştığı bildirildi.
İLKGÜN HABER – Dünya Alzheimer Gününde Dünyadaki demans’lı hasta sayısının 2021 yılı itibarı ile 50 milyonu aştığı bildirildi. Bu sayının 2030 yılında yaklaşık 75 milyon olması beklendiği vurgulandı.
Dünya Alzheimer Günü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Ahmet Evlice’nin konuşmacı olduğu bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Hipokrat Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Doç. Dr. Ahmet Evlice, Alzheimer hastalığının demans (bunama) sendromuna neden olan hastalıkların yaklaşık 2/3’ünü oluşturduğunu ve özellikle 65 yaş üstü kişilerde gözlendiğini belirtti. Günümüzde demansın özellikle yaşlanan toplumlarda büyük bir sağlık problemi olmaya başladığını dile getiren Evlice, Dünyadaki demans’lı hasta sayısının 2021 yılı itibarı ile 50 milyonu aştığının bildirildiğini, bu sayının 2030 yılında yaklaşık 75 milyon olmasının beklendiğini ifade etti.
Türkiye’de ise yaklaşık 800 bin demans hastası olduğunun tahmin edildiğini ve 2030 yılında bu sayının 1,2 milyon olacağının tahmin edildiğini sözlerine ekleyen Evlice, sözlerini şöyle sürdürdü “Her demans hastasının üç aile bireyini etkilediği düşünülecek olursa yakın zamanda Türkiye’de yaklaşık 4,8 milyon kişi bu hastalıktan etkileneceği ön görülmektedir. Bu da büyük bir şehir nüfusu anlamına gelmektedir. Bu nedenle ”Dünya Alzheimer Günü” farkındalık çalışmaları açısından ülkemiz için çok önemlidir. Sayısı hızla artan bu kronik hastalıkla mücadele için bu konuda uzmanlaşmış personele ve bakım evlerine ihtiyaç vardır. Hasta yakınlarının özellikle orta evreden sonra bu hastalığı ev ortamında yönetmeleri oldukça zordur”