Ayhan Barut’tan Ayçiçeği üreticisine darbe vuran kararnameye tepki

Ayhan Barut gece yarısı çıkarılan ve ayçiçeği üreticisine darbe vuran kararname çiftçilerimiz ve ayçiçeği üreticilerimiz için adeta bir ölüm fermanıdır diyerek sert tepki gösterdi.

Ayhan Barut’tan Ayçiçeği üreticisine darbe vuran kararnameye tepki
Yayınlama: 07.08.2024
A+
A-

İLKGÜN HABER – CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut gece yarısı çıkarılan ve ayçiçeği üreticisine darbe vuran kararname çiftçilerimiz ve ayçiçeği üreticilerimiz için adeta bir ölüm fermanıdır diyerek sert tepki gösterdi.

Konuyu gündeme taşıyan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ‘’5 Ağustos tarihinde bir gece yarısı  yeni bir kararname yayınlandı. Bu kararname çiftçilerimiz ve ayçiçeği üreticilerimiz için adeta bir ölüm fermanıdır. Bu kararnamenin içerisinde ayçiçeğinin ithalatına ve gümrük vergisine dayalı bazı ifadeler içermekte.’’ diyerek konuya dikkat çekti.

“GÜMRÜK VERGİSİNİ DÜŞÜREREK ÜRETİCİYE DARBE ÜZERİNE DARBE VURULUYOR”

Açıklamalarına devam eden Barut, Ayçiçeğinde gümrük vergisi yüzde 27’den 8’e ve yine ham yağ ithalatında uygulanan gümrük vergisi de yüzde 38 ‘den yüzde 20’ye düşürüldü. Bu takvimin de 1 Temmuzla- 30 Kasım arasında uygulanacağı belirtiliyor. Bu yerli üreticilerimize vurulan büyük bir darbedir. Allahtan korkun kuldan utanın bu çiftçiyle derdiniz, alıp veremediğiniz, çiftçilerimize gareziniz nedir?’ diyerek tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Barut ’ Buradan soruyorum hasatın  başladığı şu günlerde yerli üreticimizin malını korumakta olan gümrük duvarı yani gümrük vergisini neden düşürüyorsunuz’ diyerek isyan etti.

“YANLIŞA SON VERİN”

CHP’li Barut, ‘ Bu tarihte gümrük vergisini düşürdüğünüz için iç piyasadaki yani kendi yerli üreticilerimizin ürünleri sıkıntıya girecek.’ dedi

Akp iktidarına seslenen Barut ‘Ayçiçeğinde, yağda tüm tarım ürünlerinde uygulamış olduğunuz bu akıl almaz hatalı işlerden vazgeçin. Kendi çiftçinizi, üreticinizi düşünün aksi takdirde önümüzdeki yıllarda zaten bu günlerde çok büyük bir sıkıntı çeken üreticilerimiz tarım yapamaz hale gelecekler. Almış olduğunuz bu yanlış kararı revize edin.’ diyerek tepki gösterdi