İLKGÜN HABER – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi, Ziraat Mühendisi Ayhan Barut, Türkiye’de kırsal nüfusun hızla azaldığını ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısındaki düşüşün gün geçtikçe arttığını belirtti. Türkiye’deki çiftçi sayısının son 15 yılda yüzde 50 oranında azaldığını ve tarım alanlarının son 20 yılda yüzde 15 düştüğünü dile getiren Ayhan Barut, sebze bahçeleri alanının da bu dönemde yüzde 15 daraldığını kaydetti.
“TARIM ARAZİLERİ YOK OLUYOR!”
Türkiye’de verimli tarım arazilerinin hızla betona teslim edildiğini belirten Barut, 2002’de 26 milyon 579 bin hektar olan tarım arazisinin günümüzde 19 milyon 600 bin hektara kadar gerilediğini bildirdi. Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke konumundan net ithalatçı bir hale getirildiğini söyleyen Ayhan Barut, “Girdi maliyetlerinin artışı tarımsal üretimde gerileme yaşanmasına neden oluyor. Çiftçi sayısı azalıyor. Üretici tarım topraklarını terk ediyor. Türkiye’nin birinci sınıf tarım arazileri ne yazık ki beton bloklara teslim ediliyor. Tarım istihdamı da gerilemeden nasibini alıyor. İstihdamın sektörel dağılımına bakıldığında tarımın yüzde 20’lerden yüzde 15’lere kadar düştüğünü görüyoruz. İktidarın tarımda sürdürülebilir bir politikası, öngörüsü yok. Böyle giderse ekilebilecek tarım arazisi kalmayacak” diye konuştu.
GIDA KRİZİNE DİKKAT ÇEKTİ
Tüm dünyada gıda krizinin yaşandığına dikkat çeken, Türkiye’nin ekonomik kalkınmayı ve kurtuluşu tarım sektöründe araması gerektiğini vurgulayan CHP’li Barut, “Üretici hak ettiği değeri görmelidir. Üretilen ürünün tarlada kalmasına, bahçelerdeki ağaçların kesilmesine, çiftçinin ürününü değerinin çok altında elden çıkarma çabasına, tarım arazilerinin betona teslim edilmesine kayıtsız kalınmamalı, önlem alınmalıdır. Aksi durumda Türkiye, kapı eşiğinde bekleyen gıda krizine yenik düşecektir” ifadelerini kullandı.