“Çalışırken kaybeden tek kesim çiftçi”

CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Görünen o ki çiftçi yoğun bakımda, yaşam mücadelesi veriyor.

“Çalışırken kaybeden tek kesim çiftçi”
Yayınlama: 08.07.2024
A+
A-

İLKGÜN HABER – CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kavurucu sıcaklarda güneş altında hasat yapan Niğde’nin Bağlama kasabasında buğday, çavdar ve arpa üreticilerini sorunlarını tarlada dinledi.

Gürer, kuru tarım yapılan bölgede çiftçilerin bu yıl belirlenen alım fiyatlarından memnun olmadığını, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen fiyatın çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını ve artan girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak mutlak suretle 9.250 TL/TON açıklanan buğday alım fiyatının revize edilmesi gerektiğini belirtti.

“EKEN DE ZARAR EDİYOR, SATAN DA ZARAR EDİYOR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yıllık %52 oranın tarımsal üretim girdilerinin artmasına karşın buğdaya geçen yıla göre %12 artış yapıldığını  ve bunun çiftçide hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Buğday üreticisi Yılmaz Üstüntaş, “Şu anda eken de zarar ediyor, satan da zarar ediyor. Çünkü mahsul para etmiyor, güneşin alnında millet yanıyor. Görüyorsunuz, yapacak hiçbir şey yok. Elimizden gelen neyse onu yapacağız. Alım fiyatı çiftçiyi memnun etmedi, çiftçi zarar etti. Çiftçi hep zarar ediyor, tohum arttı, gübre arttı, mazot arttı. Yapacak hiçbir şey kalmadı yani.” diye konuştu.

Çiftçi Habib Erdoğan da”100 kilo çavdar ektim, 100 kilo gübre attım. Bunun mazotu, işçiliği, tohumu derken biçerini de cebimizden artık biz ödeyeceğiz. Kazanamıyor. Cepten yiyoruz” dedi.

“ÇALIŞIRKEN KAYBEDEN TEK MİLLET BİZİZ”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde farklı illerde tarım alanlarını gezdiğini, çiftçilerle görüştüğünü ve çiftçilerin ektikleri ürünlerden para kazanamadığını söylediğini belirterek, “Çiftçiler ektiği üründen para kazanamayınca bu yıl ektiğini gelecek yıla ekmiyorlar. Sizin burada bir de su yok, kuru tarım yapıyorsunuz. Bu yıl da kısmi olarak kuraklık etkiledi. Önümüzdeki dönem ne yapmayı düşünüyorsunuz?” dedi.

Çiftçi Habib Erdoğan, “Sayın vekilim, çalışırken kaybeden tek millet çiftçiler olarak biziz. Çalışmamak gerekiyor. Gidip bir ağaç altında yatmamız gerekiyor. Başka yapacak bir çare bırakmıyorlar. Bizi buraya harcadığım parayı faize versem, daha çok para kazanırdım. Çalışıp da kaybetmektense, götürürüm paramı herhangi bir bankaya koyarım, daha fazla para kazanırım.” dedi.

BU YIL 3,5 MİLYON TON İTHAL BUĞDAY GELDİ

Biçerdöverlerin tarlada olduğunu ve çalıştığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıla göre girdi fiyatları TÜİK’e göre yüzde 52 artsa da bazı kalemlerde artış yüzde 100 geçti” dedi. Çiftçi Habib Erdoğan, “Biçerdöverlerde %100 fiyat artışı var. Traktör masrafları ve amortisman giderleri %180 arttı. Mazot 27 liraydı geçen sene, şu an 46 lira.” diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer, “Bütün girdi maliyetlerinde artış var. Bazılarında %100’ün üstünde artış var ama üreticinin ürettiği üründen sağladığı gelir o kadar artmadı. yurt dışından ithal ürün de geliyor. Yılbaşından bu yana üç buçuk milyon ton yurt dışından buğday ithal etmişler. Diyorlar ki, hasat döneminden sonra, hasat dönemi bitinceye kadar ithal gelmeyecek. Oysa ithalatın önü kesilmeli. Yalnızca yerli üreticinin ürettiği ürünler olmalı. Size de destek verilmeli. Destekler yetersiz. Şimdi tüm tarım kesimine mazot için 16 milyar TL destek veriliyor, ama vergi, ÖTV ve KDV olarak 43 milyar TL alınıyor. Yani sana destek verdiğini söyleyen yönetim, aynı zamanda 3 kat vergiyi senden alıyor.” dedi.

10 DAVAR (KOYUN)AYIRDIM, VEREYİM TARLAMI BİÇİVER!

Biçerdöverci Mustafa Şimşek, “Vekilim, adam diyor ki 10 tane davar ayırdım. Biçtiğin ekinin yerine al, götür diyor. Ben almam diyorum, yok ödeyecek durumu yok. Koyunlardan ayırmış.” Çiftçide hasat için biçerdöverciye verecek parayı dahi zor bulur hale düştü.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Alana geldiğin zaman görüyorsunuz, çiftçi, biçerdöverci arkadaşa diyor ki, şu anda bende nakit yok. Zaten kredi alıp borçla ekim yaptım. Sana 10 tane davar vereyim, gel benim tarlanın biçimini yap diyor. Herkes kredi alarak ekim yapıyor. Bir de borç üstüne borç katlıyor. Vatandaş ödeyemiyor, ipotekli tarlalar. Adam ne yapacak? Emeğini alamayınca bırakacak.” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALAR GİBİ”

Çiftçilerin sorunlarına yerinde dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e Mustafa Şimşek, “Şu anda köylü serumla yaşıyor. Yoğun bakımdaki hastalar gibi. Serumu kapatsalar, çiftçi bitti. O durumda serumu kapatsalar öldüler.” İfadeleriyle çiftçinin içinde bulunduğu durumu özetledi.

CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Görünen o ki çiftçi yoğun bakımda, yaşam mücadelesi veriyor.

Tarla tarla geziyorum. İçinde bulunduğu durumu üretimden kazanamayan çiftçilerin dertlerini yerinde dinliyorum. Sorunlarını yetkililere aktarıyoruz ve yetkililere sesleniyoruz. Orada makamınızda otururken gördüğünüz ile alana geldiğiniz zaman ki manzara aynı değil. Çiftçi gerçek anlamda zor durumda. Bu anlamda çiftçilerin ürünleri yerinde gelip, TMO tarafından alınıp desteklemelerinin artırılması, desteklemelerin de bir yıl sonra değil, ürünü teslim ettiğinde ürün ödemesi yapılırken verilmesi gerekli.” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞIYOR

Çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını belirten Çiftçi Yılmaz Üstüntaş, “Sayın vekilim, şu anda şu sıcakta sen olsan, emeğin karşılığını almayınca bu araziyi eker misin? Emeğinin karşılığını alamıyorsun. Bu vatandaş zaten bunu seneye ekmeyecek. İşin içinden çıkamıyor. Mazotun da daha ileride ne olacağı belli değil. İlerideki tepeyi aştınız mı, orayı bu sene ekmediler mesela. Oradaki arazi komple boş, ekemediler. Arazilerin önemli bölümü de ekilemedi.” diye dert yandı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bölgedeki tarım arazilerinin bir kısmı da çiftçi tarımdan para kazanamadığı için ekilmiyor. Çiftçi arkadaşlarımız anlatıyor: Biz yerinde görüyoruz, yetkililere bildiriyoruz, uyarıyoruz. Çiftçinin durumu iyi değil, çiftçimize mutlak suretle destek sağlayın. Gübreyi sübvansiyon edin, mazotta ÖTV’yi KDV’yi kaldırın. Bir yıl önceden ektiği ürünün kaç liraya satılacağını çiftçimizin bileceği bir alım politikası uygulayın. Kamucu bir anlayışla sorunlara yaklaşın. Gübre, tohum, ilaç, mazot, traktör gideri, biçerdöver gideri yanında tarlada kiralıksa para kazanma şansı çiftçinin zaten yok. Bu durumda çiftçi zaten daha zor durumda. Onun için de yetkilileri alandan uyarıyoruz. Çiftçimize sahip çıkın “diye konuştu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.