CHP’de yapılacak tüzük değişikliği ile belediye başkan adayları ve milletvekili adayları belirlemede de köklü değişikliğe gidilecek.
İLKGÜN HABER – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, seçimlerin ardından partisine yönelik başlayan değişim tartışmalarına karşılık işaret ettiği tüzük değişikliğini önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.
16 ülkenin tüzüklerinin incelenmesiyle oluşturulan taslak metnin CHP lideri tarafından iki ya da üç gün içinde “tüzük devrimi” sloganıyla açıklanacağı belirtiliyor. CHP yöneticilerinin konuya ilişkin vermiş olduğu son bilgilere göre; seçim sonrası oluşturulan yeni MYK’nin önemli gündem maddelerinden biri tüzük değişikliği oldu. 81 il yönetiminden partide istenen değişimle ilgili öneriler alındı. Ayrıca “on binlerce kişi”den değişim önerileri toplandı, bunlar içeriklerine göre tasnif edildi.
PM’nin yapısında köklü değişiklik yapılacak
CHP’de tüzük değişikliği kapsamında parti yönetimlerine seçilme usulleri, milletvekili ve belediye başkanı aday belirleme yöntemi sil baştan ele alındı. Bu kapsamda genel merkez yapısı yenilenecek, partinin en üst karar organı Parti Meclisi’nin (PM) yapısında köklü değişiklikler yapılacak. Mevcut tüzüğe göre 60 kişiden oluşan PM üye sayısı arttırılacak. Üyeler uzmanlıklarına göre çalışma gruplarına bölünecek. Parti içinde uzmanlık alanlarına göre kurullar oluşacak, ayrıca kurullarda etkili uzman kişilerin görev alması sağlanacak.
Öte yandan tüzük çalışmasına yönelik bilgi veren bir parti yöneticisi, “Bir partinin tüzüğü ile yapacağı devrimsel nitelikte ne varsa hazırladığımız tüzük bunları içerecek” dedi.
Aday belirlemede ön seçim şartı
CHP’de yapılacak tüzük değişikliği ile belediye başkan adayları ve milletvekili adayları belirlemede de köklü değişikliğe gidilecek. Bu kapsamda adaylar ön seçimle belirlenecek. Böylece genel başkan ve genel başkan yardımcılarının aday belirleme sürecinden çıkacağı bir sistem kurulacak. Parti Meclisi de sadece seçim sürecinde bazı iş birliği kararlarının onaylanacağı kurul olacak.
Gücü tabana yayan bir sistem
CHP’nin tüzük taslağındaki önemli değişiklik önerilerinden biri de “aktif-pasif üye” ayrımı olacak. Partinin yaklaşık 1 milyon 300 bin üyesi “parti içi eğitimlere katılım, üye aidatını ödeme, parti görevlerini yerine getirme” gibi belirlenen bazı kriterleri karşıladığında “aktif üye” olarak ön seçim gibi partinin karar süreçlerinde oy kullanacak. Bir parti yöneticisi söz konusu öneriye ilişkin “gücü tabana yayan bir sistem önerdiklerini” kaydederek, “Aktif üyelere parti politikalarını ve tüm adayları belirleme hakkı sunuyoruz. Bu partinin kişiye göre değişim göstermesine de engel olacak, kurumsal yan güçlenecek” değerlendirmesinde bulundu.