İlköğretim Okullarında Bir Öğün Ücretsiz Yemek verilmelidir

Deva Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık’ın ilköğretim Okullarında Bir Öğün Ücretsiz Yemek verilmesini istedi.

Yayınlama: 12.07.2024
Düzenleme: 12.07.2024 23:47
A+
A-

İLKGÜN HABER – Deva Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık’ın ilköğretim Okullarında Bir Öğün Ücretsiz Yemek verilmesini istedi.

Deva Partisi adına  genel kurulda bir konuşma yapan Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Öğretmenlik Mesleği kanunu çercevesinde 3 gündür milli eğitim bakanından, milli eğitim politikasından bahsedilmektedir. Ama bir de işin asli unsuru olan öğrencilerimiz var diyerek var olan sorunları tek tek sıraladı.

Özellikle son yıllarda yaşanan hayat pahalılığından sonra çocuklarımızın çok ciddi bir kısmı yeterli beslenemiyor. Okula aç gidiyor. Peki şunu sormak istiyorum. Sınıfa aç gelen, yeterli ve sağlıklı beslenmeyen öğrenciye öğretmenlerimiz ne kadar eğitim öğretim verebilir dedi.

OECD Raporuna göre, Türkiye’de 5 öğrenciden biri haftada en az bir kere parası olmadığı için yemek yiyemiyor. Öğrencilerin maddi imkansızlık nedeniyle aç kalmasında OECD ortalaması (yüzde 8,2) Türkiye yüzde 19,3 ile OECD ülkeleri arasında birinci sırada.

Sabah okulların önünde öğrencilerin beslenme çantalarına bir bakın. Çoğu öğrencinin beslenme çantasında ekmek parçası ile birkaç dilim peynir göreceksiniz. Değerli arkadaşlar Öğrencilerin karınlarının guruldadığı bir ülkede, eğitim ve öğretimden bahsedemeyiz.

Türkiye cumhuriyeti tarihinde bir çok ekonomik kriz yaşanmıştır ama, hiçbir kriz çocuklarımızın küçük omuzlarına bu kadar ağır bir yük yüklememiştir. Çocuklarımızın üzerindeki bu yükü kaldırmak en azından hafifletmek sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Bakın iktidar olmak güçlü olmaktır, güzel bir şeydir. Ama her gücün de bir vebali vardır. Okula aç giden çocuklarımızın vebali sizin üzerinizdedir. Beslenme çantası boş olan öğrencilerimizin vebali sizin üzerinizdedir. Yanındaki arkadaşı daha güzel yemek yerken utandığı için beslenme çantasını tenha bir köşede açıp yemek yiyen çocukların vebali sizin üzerinizdedir. Parası olmadığı için okul kantinin önünden geçemeyen çocukların vebali sizin üzerinizdedir. Tüm bunlardan dolayı çocuklarını okullara buruk bir şekilde gönderen ana babaların vebali sizin üzerinizdedir.

Bu nedenle buradan yüce meclisimize ve ilgili bakanlık yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Gelin en azından ilköğretim öğrencilerine okullarda bir öğün sağlıklı, kaliteli yemek verelim. Diğer bir konu ise şu anda okullarımızda sunulan yemeklerin kalitesi Benim kızım geçen yıl ilk okul 1. Sınıfa başladı. Kaydını yaptırdık. Daha sonra okul yemekhanesini özel bir şahıs işletiyormuş, yemekhane için de kaydını yaptırdık. Bir baktım ki öğrencilere verilen yemekler toplu yemekçilik şirketinden geliyor. Şunu net olarak belirtmek isterim ki Düğünler, Cenazeler, mevlütler için yapılan toplu yemekleri biz haftanın 5 günü zihinsel ve fiziksel gelişim çağında olan çocuklarımıza yediremeyiz. Ticari kaygı ile üretilen yemeği çocuklarımıza yediremeyiz. Bu kapsamda milli eğitim bakanlığı çocuklarımıza sağlıklı ve yeterli bir yemek sunmak için bir çalışma yürütmelidir.

Ben bu konu üzerinde bayağı çalıştım. Dünyada bunu başarmış bir çok ülke var. Hatta şunu söyleyeyim okul yemeği sistemine geçipte bundan vazgeçen hiçbir ülke yok. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı öyle toplu yemekçilik firmalarının yemekleri ile değil özel hazırlanmış en iyi, en sağlıklı, en kaliteli şekilde besleyelim dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.