İşbir Sentetik, İhtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 55’ini GES’ten karşılayacak

Enerji krizi bütün dünyada soğuk yüzünü gösterirken GES yatırımı olan şirketler önemli bir avantaj yakaladı. İhtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 26’sını Güneş Enerji Santrallerinden (GES) karşılayan İşbir Sentetik, 2023 yılının ilk yarısında devreye alacağı 10 megawatt peak gücündeki yeni GES yatırımı ile ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 55’ini kendisi üretmeyi hedefliyor. İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Metin Gültepe, “Hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde enerjinin tamamını karşılayacak düzeye gelebileceğiz” dedi.

İşbir Sentetik, İhtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 55’ini GES’ten karşılayacak
Yayınlama: 13.09.2022
A+
A-

 

Bütün dünyayı yakından etkileyen enerji krizi üretim maliyetlerinde yol açtığı artış nedeniyle şirketleri de derinden etkiliyor. Bu süreçte Güneş Enerji Sistemleri (GES) başta olmak üzere yenilenebilir enerjiye yatırımı olan ülke ve şirketler büyük bir avantaj yakalamış durumda. 4 kıtada 40 ülkeye ihracat yapan İşbir Sentetik, yenilebilir enerjiye yaptığı yatırımların meyvesini topluyor. Tüketiminin yıllık ortalamada yüzde 25 ile yüzde 26’sını GES ile ürettiği elektrikten karşılıyor. Böylece GES yatırımları İşbir Sentetiğin fark yaratan gücü oldu. GES yatırımlarıyla enerji tasarrufunda önemli bir avantaj yakaladı.

DOĞA DOSTU AMBALAJ İLE AVPURA’DA ÖNE ÇIKIYOR

Diğer yandan özellikle Avrupa ülkelerinde yükselen çevre farkındalığına bağlı olarak plastik kullanımı sınırlandırılıyor. İngiltere, Nisan 2022’den itibaren yüzde 30 plastik vergisini yürürlüğe koydu. Diğer Avrupa ülkeleri de yakın zamanda sırasıyla bu vergilendirme politikasını uygulayacak. İşbir Sentetik, Avrupa’da yükselen çevre farkındalığına uygun olarak daha çevreci ambalaj üretimine yoğunlaştı. Yeşil mutabakat çerçevesinde satış öncesi ortaya çıkan üretim artıklarının en az yüzde 30 oranında üretimde yeniden kullanılmasıyla ilgili çalışmalar AR-GE Merkezi’nde yürütülüyor. Üretimde, yeniden dönüşüme uygun malzemelerin kullanımına önem veriliyor. İşbir Sentetik, üretim kapasitesini artırmanın yanı sıra, ‘doğa dostu üretim’ mottosuyla daha az karbon izi bırakılmasını sağlayarak pazarda farklılaşmayı hedefliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BİG BAG ÜRETİCİLERİNDEN BİRİ

İşbir Sentetik, özellikle Big Bag üretimine özel geliştirdiği otomasyon ile dünyanın en büyük Big Bag üreticisinden biri haline geldi. Fabrika büyüklüğü ve kapasite olarak Türkiye’de ve Avrupa’daki en büyük üretim tesisi olma özelliğini taşıyor. Türkiye’de 60 bin ton olan yıllık üretim kapasitesine ilave olarak 2017 yılında Hindistan’daki FIBC Big Bag fabrikasını ekledi. İşbir Sentetik, Hindistan’daki Big Bag üretim tesisinin kapasitesini 2 katına çıkarmayı da hedefliyor.

‘YÜZDE 60 SEVİYELERİNDE FİİLİ BÜYÜME GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Metin Gültepe, İşbir Sentetiğin, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde 150 bin metrekare kapalı alandaki tesislerinin yanı sıra Hindistan’da 2017 yılında kurulan Big Bag üretim tesisinin bulunduğunu söyledi. Gültepe, 2017 yılında kurulan bu tesisin yaklaşık 2020 yılının sonlarına gelindiğinde hisselerin tamamını alarak yüzde 100 İşbir Sentetik olan bir şirket haline dönüştüklerini belirtti. Hedeflerinin Balıkesir’deki tesiste kapasiteyi artırmak olduğunu ifade eden Gültepe, “Buradaki hedefimiz yaklaşık 5 yıl içerisinde mevcut kapasiteyi yüzde 60 seviyelerinde fiili büyüme gerçekleştirmek istiyoruz. İlk etapta yatırım kararı aldığımız ve bu yılın sonlarında montajını tamamlayacağımız yatırımlarla 2023 yılına şu ana göre yüzde 20 daha kapasiteyi artırmış olarak girmeyi hedefliyoruz. İnşallah 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren daha yüksek kapasiteyle devam edeceğiz. Yine 2023 yılı içerisinde Hindistan’daki tesisimizde de kapasiteyi iki katına çıkarmak ile ilgili görüşmelerimiz ve yer araştırmalarımız devam ediyor” dedi.  

‘ENERJİNİN TAMAMINI KARŞILAYACAK DÜZEYE GELEBİLECEĞİZ’

Sürdürülebilir ve yenilebilir enerjinin dünyanın en öncelikli konularından bir tanesi olduğunu kaydeden Gültepe, şunları söyledi:

“Bu yıl başlayan ve artarak devam eden Rusya’nın Ukrayna’nın işgali ile de zirveye çıkan enerji krizi uzunca bir süre dünyanın da baş belası olmaya devam edecek. Bizim de ülke olarak yakın zamanda alınmış olan kararlar ile birlikte yenilebilir enerji konusundaki yatırımların önü çok açıldı. Gerek Güneş Enerji Santralleri (GES), gerek Rüzgâr Enerji Santrallerinin (RES) önü çok açıldı. Şu anda çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır. İşbir Sentetik üretimlerinde çok ciddi miktarda enerji tüketiyor. Enerji maliyetleri de sürekli artmaktadır. Bu sizin hem rekabetteki gücünüzü ilgilendiriyor hem de performansınızı ilgilendiriyor. Bu kapsamda İşbir Sentetik olarak 2020 yılında Balıkesir’deki şirketimizin çatılarının tamamını Güneş Enerji Santralleri ile donattık. Yaklaşık 10 megawatt peak kapasiteli bir enerji kapasitesine ulaştık. Bu ulaştığımız rakam enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 27’sini karşılıyor. Bugünlerde arazisini aldığımız ve panel siparişlerini vermiş olduğumuz 2’nci bir 10 megawatt peak’lik kapasiteli yatırımımız daha gündemde. 2023 yılının ilk yarısı içerisinde toplamdaki GES yatırımımız 20 megawatt peak seviyesine ulaşacak. Bu da ihtiyaç duyduğumuz enerjinin yüzde 54 seviyesindeki miktarını kendimiz üretiyor olacağız. Bunlara ilave olarak 2023 yılı içerisinde 10 megawatt peak daha yatırımla toplamda 30 megawatt peak’leri bulacağız. Bu da bizim enerji ihtiyacımızın 4’te 3’lük kısmını kendimiz üretiyor anlamına gelecek. Bu da bizim he yurtiçinde hem de yurtdışında daha rekabetçi bir firma olmamızı sağlayacak. Hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde enerjinin tamamını karşılayacak düzeye gelebileceğiz. Bu hem ihracatta bizi çok destekleyen bir unsur hem de rekabetçi kılacak bizi. Artan enerji maliyetleriyle de bu yaptığımız yatırımların geri dönüş süresi çok daha düşündüğümüzden kısa oldu ve olmaktadır. Bu rekabetçiliğimizi artıracak.”

 

Your browser does not support the video tag.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.