KAMU BANKALARI DA TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI

Karslıoğlu, yönetim kurulu ile birlikte Halk Bankası Adana Bölge Müdürü Şerif Göğebakan’ı makamında ziyaret etti.

Yayınlama: 12.08.2024
A+
A-

İLKGÜN HABER – Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri (DAİMFED) Federasyon Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, yönetim kurulu ile birlikte Halk Bankası Adana Bölge Müdürü Şerif Göğebakan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette DAİMFED Federasyon Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, federasyonun çalışmaları, inşaat sektörünün yaşamış olduğu sıkıntıları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.

KARSLIOĞLU: KAMU BANKALARI DA TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI

Genel Başkan Karslıoğlu burada yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Kamu bankalarının piyasadaki esnaflarımızın, sektör temsilcilerinin elini güçlendirecek düşük faizli krediye ulaşabilecek önlemler alması gerekiyor. Bölge müdürünün yetkisinde kredilere ulaşma noktasını sağlanması beklentisindeyiz. Bölge müdürü, kendisine bağlı illerin tüm şubelerine kredi talimatını verebilir. Uzun süredir faaliyet gösteren firmalara kolay krediler sağlanabilir. Sektörün hareketlenmesi açısından müteahhit, arsa sahibi ve banka yetkilisinin bir araya gelip, bankanın finanse ettiği ve tapuların bankada muhafaza edildiği, güvence altına alındığı yap-sat sektörü bu sayede iyi bir ivme kazanır. Ayrıca iş makineleri ve araç alımlarında düşük faizle ve uzun vadeli krediler de sağlanabilir. Teminat mektuplarında kolaylıklar sağlanabilir. Biz her ne kadar sektör temsilcileri olarak elimizi taşın altına koyuyorsak, kamu bankalarının da ellerini taşın altına koyması lazım” diye konuştu.

“EKSPERLİK ŞİRKETLERİ İLE SORUNLAR YAŞIYORUZ!”

Eksperlik şirketleri ile görüşülüp, mevcut enflasyon oranında adaletli bir yapının sağlamasını gerektiğini belirten Karslıoğlu, ”Geçtiğimiz sene 2 milyon lira değer biçilen bir dairenin, enflasyon karşısında 4 milyon lira olması gerekirken, bu sene 1 milyon lira değer biçiliyor. Burada bir yanlışlık var, bunun araştırılması ve düzeltilmesi gerekiyor. Enflasyon yüzde 100 artarken, eksperlik şirketleri geçen seneki verdiği değerden daha düşük değer veriyor. Eksperlik şirketleri kendini garantiye mi alıyor, yoksa bankayla işbirliği halinde siz bunları düşürün mü diyor? Ya da bu bir maliye politikası mı? Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Bunun için eksperlik şirketlerinin daha sıkı denetlenmesi gerekmiyor mu? Elinizi vicdanınıza koyun! Bunların hepsinin araştırılması gerekiyor. Bu konuyu federasyon olarak araştıracağız ve ilgili mercilere yaşamış olduğumuz sıkıntıları anlatacağız. Eksperlik şirketlerinde büyük sorunlar yaşıyoruz, burada bariz bir hata var” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRÜMÜZÜ ODA YAPMAK AMACINDAYIZ”

Bağlı oldukları federasyonun tüm illerde şubeleştirmeye gittiğini, hedeflerinin ise  2025 yılının sonuna kadar 25 vilayette şubeler açmak olduğunu belirten Genel Başkan Karslıoğlu, “Ülkeler bazında yurt dışına açılacak şubelerimiz olacak. 2025 yılına kadar aşağı yukarı 8 ülkede şubeler açma hedefindeyiz.Çünkü federasyonumuzun amacı önce konfederasyona gidip, sonra da müteahhit sektörünü oda yapıp konfederasyonu, federasyonu, dernekleri fesih etmek. Buradaki gidiş yolumuz ve amacımız bu” şeklinde konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Halk Bankası Adana Bölge Müdürü Şerif Göğebakan ise, ellerinden geldiği kadar sektörün yanında olacaklarını belirtti.