MEVSİM GEÇİŞLERİ KALP SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, özellikle bu dönemde kalp rahatsızlığı veya şüphesi olanların kontrollerini aksatmamaları ve tedbirli olmaları gerektiğini söylüyor.

MEVSİM GEÇİŞLERİ KALP SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!
Yayınlama: 30.05.2024
A+
A-

İLKGUN HABER – Günümüzde kalp sağlığının değerinin eskiye göre çok daha iyi anlaşılmasına, tanı ve tedavi
yöntemlerindeki tüm ilerlemelere rağmen dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada hala kalp ve damar hastalıkları geliyor. Bunu engellemenin yolu ise bilinçli olmaktan ve kalbimize iyi bakmaktan geçiyor.
Mevsim geçişleri insan metabolizması üzerinde değişimlere neden oluyor. Bu nedenle yaz aylarına girerken kalp hastalıklarının artabileceği uyarısında bulunan Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, özellikle bu dönemde kalp rahatsızlığı veya şüphesi olanların kontrollerini aksatmamaları ve tedbirli olmaları gerektiğini söylüyor.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat!
Bahar aylarında hava sıcaklıklarında yaşanan ani dalgalanmaların yanı sıra nem ve basınç farklılıklarının vücut direncini düşürerek soğuk algınlığı, grip hatta zatürre şikâyetlerinin artmasına yol açabildiğini anlatan Prof. Dr. Katırcıbaşı, bu hastalıkların kalp sağlığı için tehlike yarattığını ifade ediyor. Kalp hastalarının üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yaz ve kış mevsimine göre çok daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Katırcıbaşı, “Bu dönem özellikle kalp hastalığı olanları için tehlikeli olabilir. Basit bir solunum yolu enfeksiyonu dikkatli olunmaz ise kalp hastaları açısından sonu kalp kası iltihaplanmasına (miyokardit) kadar varabilen ciddi bir soruna dönüşebilir” diyor.
Tansiyon göz ardı edilmemeli
Yapılan çalışmaların, yaz ve kış aylarında kalp krizi görülme oranlarında büyük farklar olmadığını gösterdiğini, ancak mevsimsel geçişlerin hipertansiyon atakları açısından dikkat edilmesi gereken dönemler olduğuna işaret ettiğini kaydeden Prof. Dr. Katırcıbaşı, “Isı dalgalanmalarının grip vakalarında artışa neden olması ve buna bağlı olarak grip ilaçlarının kontrolsüz bir şekilde kullanımı, tansiyon hastası olan kişilerde tansiyon regülasyonunun
bozulmasına yol açabilir” diyerek bu durumun da tansiyona bağlı olarak; damar tıkanıklıkları, damar yırtılmaları, kalp krizleri, kalp yetmezlikleri ve inme (felç) gibi ölümcül sonuçlara sebep olabileceğini belirtiyor.
İlaçlarların etkinliği izlenmeli
Kalp hastalıkları ya da hipertansiyon için reçete edilmiş ilaçları kullananan bireylerin doktorlarının tavsiyelerine uygun olarak ilaçlarını düzenli şekilde kullanmaya devam etmeleri gerektiğini de hatırlatan Prof. Dr. Katırcıbaşı, “Ancak mevsim değişiklikleri sırasında ilaçlarınızın etkinliği değişebilir. Bu nedenle hastaların, istenmeyen bir sürprizle karşılaşmamaları için doktorları ile düzenli olarak iletişim halinde olmaları gerekir” diyor
Mevsim geçişlerinde kalp sağlığını için neler yapılabilir?
 Hava şartlarının aniden değişebileceğini göz önüne alarak giyinin

 Spor veya egzersizinizi saat 11.00-15.00 arasında yapın
 Aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalar tüketmekten kaçının
 Tansiyonunuzu düzenli aralıklarla ölçtürün
 Rutin doktor kontrollerinizi aksatmayın
 Sigara içmeyin
 Bol su tüketin

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.