CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Meclis’e sunduğu çıraklık ve staj başlangıcının emeklilik için kabul edilmesini öngören yasa teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
İLKGÜN HABER – CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Meclis’e sunduğu çıraklık ve staj başlangıcının emeklilik için kabul edilmesini öngören yasa teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Milyonlarca insanın mağduriyetini önleyecek konuyla ilgili iktidar ve ortağının tutumuna tepki gösteren Barut, “Sandıkta AKP ve ortağına hesap soracağız, halkın iktidarında bu sorunu mutlaka çözeceğiz” dedi.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, staj ve çıraklık başlangıcının emeklilik için esas alınmasını öngören yasa değişikliği teklifi, Meclis İçtüzüğü’ne göre doğrudan genel kurul gündemine alındı. Konuyla ilgili 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerine kürsüye gelen Ayhan Barut, “Yüce Meclis kürsüsünden bir kez daha milyonlarca yurttaşımızın çözüm beklediği bir sorun için sesleniyoruz. Çırak veya stajyer öğrenci olarak fiilen çalışma yaşamında yer alan milyonlarca yurttaşımız, bugün burada ilk işe başlama tarihlerinin hizmet ve sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini bekliyor. Milyonların haklı talebini ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı olan bu Gazi Meclis’in üyeleri olarak yerine getirmek zorundayız” diye konuştu.
Yaşanan mağduriyeti ve çözüm önerilerini sıralayan Ayhan Barut, ayrıntılı biçimde ele aldığı konuyla ilgili şöyle dedi:
“Ne yazık ki ülkemizdeki mevcut yasal düzenlemeden kaynaklı, çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışan kişilerin çalışmaya başladığı tarih sigortalılık başlangıcı olarak kabul ediliyor ama bu hakları sadece kısa vadeli sigorta kollarıyla sınırlı tutuluyor. Bu da büyük bir eşitsizliğe ve mağduriyete neden oluyor. Bu gerçek buz gibi ortadayken, Bakan Vedat Bilgin hiç çekinmeden, ‘Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Milletin parasını ve imkanlarını biz bu şekilde dağıtamayız’ diyebiliyor. Milletin parasını, tüyü bitmemiş yetimin hakkını rantiyeye peşkeş çekenler utanmıyor mu?s Milyonlarca mağdura hakaret edeceğinize kanayan yaraya çözüm bulun.”
Çırak ya da stajyer olarak çalışma hayatına adım atılan tarihin uzun vadeli sigorta kolları bakımından da sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmasını isteyen Barut, “Ülkemizde aday çırak ve stajyer olarak bugün çalışma yaşamında olan yaklaşık 1.5 milyondan fazla kişi bulunmaktadır. Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihi emeklilikte başlangıç olarak kabul edilmemesi, stajyer ve çırakların emeklilik hakkının ertelenmesine hatta emekli olamamasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Staj ve çıraklık mağdurlarının geriye dönük borçlanma hakkının tanınmaması nedeniyle daha da büyük haksızlıkla karşılaştığına işaret eden Barut, şunları kaydetti:
“Bu kişiler 08 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olmaları durumunda hem EYT mağduru hem de ilk işe başlangıçları sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediğinden emeklilikte, kademeli emeklilik sistemi ile ikinci kez mağdur oluyor. İşte tam da bu nedenlerle soruna kapsamlı ve etkin çözüm bulunmasını bekliyoruz. Kanun teklifimiz ile mesleki eğitim öğretimin bir parçası olarak zorunlu görülen ve uygulanan sistem nedeniyle, çırak ve stajyer öğrenci olarak çalışılan süreler için kişilere borçlanma hakkı verilmesini istiyoruz. Uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında çırak, stajer, kursiyer veya bursiyer öğrenci olarak çalışmaya başlanılan tarihin esas alınmasını talep ediyoruz. Gelecek hayali kuran çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışma hayatına atılmış milyonlarca kişinin mağduriyeti giderilmelidir.”
17 Ağustos 1999 büyük Marmara Depremi ve 12 Kasım Düzce Depremi nedeniyle yaşanan dramatik tabloya da değinen Barut, şunları belirtti:
“Bu depremler nedeniyle birçok vatandaşımızın işe girişleri ertelendi. Sigorta girişi yapılanların primleri yatırılamadı, belgeleri depremde zarar gördüğü ve bazı başvurular işleme konulamadı. Bu nedenle insanlarımız EYT kapsamı dışında kaldılar. Bunlarla birlikte düzenlemeye dahil olanların yanı sıra milyonlarca insan bir gün veya bir haftayla fazladan 17 yıl emeklilik için beklemek zorunda kalıyor. Bu mağduriyet de giderilsin. Emeklilik hakları gasp edilen milyonlarca insanımız için düzenleme yapılacağı duyuruldu ama hızla çözülmesi gereken bu konu hala Meclis’te çözülmedi. Şubat ayı geliyor, herkes bu düzenlemeyi bekliyor. Artık oyun oynamaktan vazgeçin!”
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemenin eksikleri ve Aylık Bağlanma Oranlarıyla ilgili haksızlıkları da gündeme getiren Barut, şöyle konuştu:
“Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenleme yapılıyor ama bunun başka bir soruna yol açmaması lazım. Bu düzenlemede emeklilerimizin Aylık Bağlama Oranları (ABO) ile ilgili hakları da verilmeli, mağduriyet bitirilmelidir. 2000 yılı öncesinde yüzde 60 olan ABO, maalesef daha sonra yüzde 39 ve daha altına indirildi. Bu nedenle büyük bir mağduriyet ve haksızlık var. Baştan aşağıya emeklilik sistemimizin yenilenmesi, haksızlığın giderilmesi şart. Aynı şartları taşıyarak ve aynı yükü çekerek emekli olan insanlarımızın maaşları arasında böylesine büyük fark olmamalı.”
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un çıraklık ve staj başlangıç tarihinin emeklilik için esas alınmasını öngören yasa değişikliği teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. İktidar ve ortağının bu kararını kınayan Barut, seçimde hesap soracaklarını, halkın iktidarında bu soruna çözüm bulacaklarını vurguladı.