Nazım Ergin yükselen faşizme karşı ‘acil reçete’yi açıkladı!

CHP Paris Birliği Başkanı Nazım Ergin yükselen faşizme karşı ‘acil reçete’yi açıkladı!

Nazım Ergin yükselen faşizme karşı ‘acil reçete’yi açıkladı!
Yayınlama: 08.07.2024
A+
A-

İLKGÜN HABER – Fransa’da ikinci tur bugün: CHP Paris Birliği Başkanı Nazım Ergin yükselen faşizme karşı ‘acil reçete’yi açıkladı!

Fransa’da erken genel seçimin ilk turu geçtiğimiz 30 Haziran’da yapıldı. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi oyların yüzde 34’ünü alarak birinciliği göğüslerken, seçimin ikinci turu bugün yapılıyor. Böylelikle Fransa’nın Ulusal Meclis’indeki sandalye dağılımı belli olacak. Avrupa’da yükselen sağın ve sonunda Avrupa’nın lokomotiflerinden Fransa’nın da aşırı sağ bir rüzgara kapılmasının Türkiye’de de yansımaları oldu.

Aynı zamanda Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün Sosyalist Enternasyonel’in Romanya’nın başkenti Bükreş’teki toplantısında Fransa seçimlerinin ilk tur tablosuna dikkat çekerek, Fransa vatandaşı Türkiye göçmenlerine yarınki seçimlerde aşırı sağa karşı oy verme çağrısı yaptı. Özel “Fransa’da oy kullanacak olan ve sözümüze değer veren tüm Fransız vatandaşı Türkleri bir kez daha aşırı sağa karşı sandık başına gitmeye ve oylarını demokrasiden yana kullanmaya davet ediyorum” dedi.

‘AVRUPA’DA DOMİNO ETKİSİ YAŞIYORUZ’

Özgür Özel’in çıkışının ardından bir açıklama da yaklaşık 400 bin Türk vatandaşının yaşadığı Paris’ten, CHP Paris Birliği Başkanı Nazım Ergin’den geldi. “Avrupa’da adeta bir domino etkisi yaşıyoruz” diyen Nazım Ergin, Avrupa’da aşırı sağ partilerin oy yükseltmelerinin Fransa’ya da yoğun algısal bir etkisi olduğunu belirtti ve bu gidişatın Avrupa’da yaşayan Türklere olumsuz etkilerinin olacağını belirtti.

‘MUHTEMEL SALDIRILARA KARŞI ÖRGÜTLENMEK GEREK’

Yükselen aşırı sağla birlikte on yıllardır gizli tutulan yabancı düşmanlığının da hortladığını vurgulayan Nazım Ergin, “Aşırı sağın özellikle de Fransa gibi Nazi barbarlığını tüm vahşetiyle yaşamış, işgal altında yakılmış yıkılmış bir ülkede hortlaması, ikinci tur sonuçları ne olursa olsun faşizmin fiziksel bir kavgaya girişeceğinin işareti” dedi. Bunun sonucunda da, yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşının saldırılarla yüzleşmek zorunda kalabileceğini belirten Nazım Ergin, “Bu dalganın karşısında direnebilmek için örgütlenmek şarttır. Boyumuzu aşıyormuş gibi gördüğümüz dalgayı ancak örgütlenerek atlatabilir, sönümlendirebiliriz” dedi.

‘HANTALLAŞAN SOSYAL DEMOKRASİ KENDİ ALTINI OYDU’

Yaşananların son yıllardaki özellikle Orta Doğu’dan gelen göç dalgasıyla bağlantılı olduğu tezlerine de karşı çıkan Nazım Ergin, “Bu aslında onlarca yıllık bir birikimin sonucu” diyerek gelinen süreci şöyle değerlendirdi:

“Avrupa’da Nazi barbarlığından sonra oluşan normalleşme ortamında başat aktör olarak öne çıkan sosyal demokrasi, on yıllar içinde hantallaştı. Özellikle soğuk savaşın bitmesiyle birlikte artık ihtiyaç olarak görülmekten çıkan sosyal devlet anlayışına, birçok ülkede doğrudan doğruya sosyal demokrat partiler eliyle darbeler indirildi. Bu da Avrupa’da sosyal demokrasiye inancın zayıflamasına, paralelinde ise sağcı partilerin yükselişe geçmesine olanak tanıdı. Aslında sosyal demokrasi, Avrupa’da kendi altını oymuş oldu, üstünde durduğu halıyı kaydırmış oldu böylelikle. Hepsinin üstüne göçleri, göçmenlerin entegrasyon problemlerini de eklediğimizde, gelinen noktada onlarca yıllık bir hesabın kapatılması gerçeğini yaşıyoruz bugün. Sönümlenen, halkta karşılığı azalan sosyal demokrat partilerin yeni bir programı ele alması, önüne rehber olarak koyması gerekiyor. Bu tam da zarar gören sosyal devlet anlayışını onarıp yeniden itibar görür hale getirmekten geçiyor.”

‘İKİNCİ TUR İLK TUR GİBİ OLMAYACAK AMA…’

Tıpkı Özgür Özel gibi Türk vatandaşlarını bugün Fransa genel seçimlerinde oy vermeye çağıran CHP Paris Birliği Başkanı Nazım Ergin, “Çok fazla seçim bölgesinde birçok sol aday seçim yarışından çekildi, bölgelerde ortak adaylar, faşizme karşı birlikte seçime girecek bugün. Dolayısıyla ikinci tur sonuçları, birinci tur gibi olmayacak ama aşırı sağ bir partinin ilk turda yüzde 34 gibi sonuç bile harekete geçmek için geçerli sebeptir. Yurttaşlarımızdan çağrımızdır, oy kullanalım ve ikinci vatanımızın kaderine etki edelim. Bizi Türkiye’deki seçimler kadar, Fransa’daki, hatta Avrupa’daki tüm seçimler de yakından ilgilendiriyor” ifadelerini kullandı.

‘PARTİMİZ İÇİN TARİHSEL BİR SORUMLULUK ALANI AÇILMIŞTIR’

Avrupa’da tarihinin Nazizim sonrası tarihin en yüksek oy oranlarını bulan aşırı sağ bloğa karşı sosyal demokrasinin gerilemesini aynı zamanda “CHP için tarihi bir sorumluluk alanı” olarak değerlendirdiklerini belirten CHP Paris Birliği Başkanı Nazım Ergin, “Bu alan Türkiye’de iktidara yürüyen partimiz için sonuna kadar açılmıştır. Avrupa sosyal demokrasisinin eskimiş kılavuzunun yerine iktidara yürüyen bir yanıyla köklü, diğer yanıyla genç CHP’nin iktidar rehberi ve sosyal devlet anlayışı önderlik edecek pozisyona geldi artık. Bu sorumluluk alanı olmanın yanında aynı zamanda bir fırsattır. CHP’yi Türkiye’mizde iktidar, Avrupa’da rehber yapacağız. Örgütlenerek Avrupa’ya da rengimizi vereceğiz, bu kötü gidişi durdurmak için vermek de zorundayız” değerlendirmesini yaptı.

İLK TUR NASIL SONUÇLANDI?

30 Haziran’daki ilk turu faşist görüşleriyle bilenen Le Pen’in partisi Ulusal Birlik, yüzde 34’lük bir oy oranıyla kazanmıştı. Sandık çıkış anketine göre, Ulusal Birlik Partisi’ni, oyların yüzde 28,1’ini alan sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi izlemişti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans’ın liderliğindeki Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı ise oyların ancak yüzde 20,3’ünü alabilmişti. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi’nin oy oranı ise yüzde 10,2 olmuştu.

Tahminlere göre genel seçimin birinci turunda seçime katılım oranı yüzde 67,5 oldu. Bu oran Fransa’da, 1981’den bu yana görülen en yüksek katılım oranı olma özelliği taşıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.