Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağına İtiraz

Eğitim Gücü Sen Adana Şubesi Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağına İtiraz Ediyor!

Yayınlama: 13.06.2024
A+
A-
İLKGÜN HABER – Eğitim Gücü Sen Adana Şubesi Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağına İtiraz Ediyor!
Adana, 12 Haziran 2024 – Eğitim Gücü Sen Adana Şubesi, bugün bir basın açıklaması düzenleyerek Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı’na tepki gösterdi. Basın açıklamasında İl Başkanı Fırat Aksu ve Başkan Yardımcısı Yusuf Koçak hazır bulundu. Açıklamayı Yusuf Koçak okudu.

Eğitim Gücü Sen, taslağın öğretmenlik mesleğinin itibarını zedelediğini ve mesleki güvenceyi tehdit ettiğini savundu. Koçak, “Yılların özlemi ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ değişiklik tasarısı, maalesef karşımıza bir ceza kanunu mahiyetinde çıktı. Mesleğin yasal ve sosyal statüde güvencesi olacak bir kanun beklerken öğretmenin mesleki güvencesini tehdit eden maddelerle karşılaşmış durumdayız.” dedi.

Açıklamada şu eleştiriler yer aldı:

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda uzman ve başöğretmenlik unvanı için hizmet süresi konusunda 5/10 yıl olarak verilen sözler tutulmamıştır.
Kanun taslağı; branş bazında mesleki etik, ilke ve değerleri ilgilendiren yönetmelikleri kanun maddeleriyle karşı karşıya getirmektedir.
Engelli öğretmenlerle ilgili bir madde yer almamaktadır.
Kanun taslağı, eğitim çalışanları için kapsayıcı olmaktan uzaktır. Kanun kapsayıcı biçimde ele alınmalı, uzman ve başöğretmenlik tazminatı tüm unvanlar için getirilmelidir.
Öğretmene yönelik şiddet konusunda oluşan kamu baskısı sonucu öğretmene şiddet kanun maddelerine girmiştir. Ancak bir yandan öğretmene şiddet suçlarının cezası ve yaptırımları artırılırken diğer yandan muallakta bırakılan bir disiplin maddesi ile öğretmenin öğrenci karşısındaki otoritesi adeta yok sayılmış, öğretmen-öğrenci-veli sorunlarına davetiye çıkartılmıştır.
En çok tartışılan “Hizmet Sınıfının Değiştirilmesi” başlıklı madde ile öğretmen yetkinliği, adeta idare ve iki müfettişe teslim edilmektedir!
Eğitim Gücü Sen olarak öğretmenin mesleki güvencesini ve özlük haklarını, amirin ve müfettişlerin inisiyatifine bırakacak bir uygulamayı asla kabul etmeyeceğiz.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda sözleşmeden kadroluyla geçen öğretmenlerin hakları ve tayinleri, yönetici hakları gibi hususlar ile çözüm bekleyen daha birçok konu muallakta kalmıştır.
Sözleşmeli Öğretmenlik devam ettirilmekte ve yasallaştırılmakta, sözleşmeli öğretmene aile birliği mazeret tayini hakkı da verilmemektedir.
Norm kadro fazlası öğretmenlerin valiliklerce resen atanabileceği kanun maddesine eklenerek, hukuka konu olacak mağduriyetlere de kapı aralamıştır.
Eğitim Gücü Sen, basın açıklamasında tüm eğitim camiasını Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı’na karşı bir araya gelmeye ve seslerini yükseltmeye çağırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.