Önder: “38 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorum”

Kobani davası kararında DEM Parti’li Sırrı Süreyya Önder, TBMM Başkanvekili olarak Genel Kurul’u yönetiyordu…

Yayınlama: 17.05.2024
A+
A-

(HABER MERKEZİ) Kobani davasında Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası hükmü okunurken DEM Parti’li Sırrı Süreyya Önder, TBMM Başkanvekili olarak Genel Kurul’u yönetiyordu.

Davada çözüm sürecine ait tüm şeylerin kriminalize edildiğini söyleyen Önder ” Bu da AKP’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir” dedi.

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP’li siyasetçilerin yargılandığı Kobani davasında karar açıklanırken TBMM Genel Kurulu’na başkanlık etti. Mahkeme heyetinin kararı okuduğu esnada meclis kürsüsünde konuşan Önder “çözüm sürecini” anımsatarak şunları söyledi:

“Kobani davasında yağdırılan cezalar, bu cezalara muhatap olan arkadaşlarımın hiçbiri tarafından hak edilmiş bir şey değil. Olan memleketin barış umuduna ve birlikte yaşam umuduna yöneliktir. Maalesef bütün uyarılarımıza rağmen AKP cenahı bunun farkına varmadı ama günbegün ortaya çıkan şeylerle görüyoruz. Bu da AKP’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir çünkü çözüm sürecine ait tüm şeyler kriminalize edilmiştir. Cezanın konusu yapılmıştır.”

Genel Kurul sırasında Önder ve AKP’li milletvekilleri arasında “söz kesme ve parmak sallama” tartışması da yaşandı. Önder, kürsüde konuşma yapılırken AKP sıralarından gelen gürültü nedeniyle, birer dakikalık konuşma için sistemden alınan sıraları iptal etti. Önder, “Buranın bir ilkokul sınıfından farkı olması gerekir. Ceza değil bu. Benim için aslolan hatibin konuşma hakkını gözetmektir” dedi.

AKP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi Başkanlık Divanı’na giderek Önder’i keyfi davranmakla suçladı ve elini sallayarak Önder’e tepki gösterdi. Önder de “Elini sallama, bana kime parmak sallıyorsun, otur yerine” dedi . Çelebi’nin “Bağırma bana, haddini bil” çıkışının ardından Önder, Genel Kurul’a ara verdi.

“38 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorum, affedersiniz boru değil”

Aranın ardından Önder, karar duruşması yapılan Kobani Davası’nda yargılandığını anımsatarak şunları söyledi:

“Şu anda 38 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanıyorum. Hakkımızdaki ferman yarım saat, bir saat içinde açıklanmış olacak. 38 kez ağırlaştırılmış müebbet, affedersiniz boru değil. Buna rağmen geliyoruz bu işi uhuletle suhuletle yürütmeye çalışıyoruz. Bu sayın milletvekilinin bilmesi gereken şu ki, ben parmak sallanacak bir insan değilim. 38 kez bu parmak değil, gürz olarak başımda sallanırken gelip burada görev ve sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum. Bana sökmez ama bütün arkadaşlarımızın hukukunu gözetmek benim tüm kişisel görüşlerimden daha önde gelir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.