Küresel iklim krizine karşı geliştirilen sürdürlebilir ve teknolojik girişimlere bir yenisi daha eklendi. Türk girişimciler, iklim krizine karşı insanları bireysel olarak harekete geçirmek amacıyla uygulama geliştirdi. ecordingApp adı verilen uygulama 7 Eylülde düzenlenen lansman ile tanıtıldı. Girişimciler, ‘Mission2030 pursued by ecording’ lansmanında 2030 hedeflerini de açıkladı.
Bahçeşehir Üniversitesi Kuluçka ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde faaliyet gösteren, 2017’de temelleri atılan ve 2019’da sosyal girişim olarak yoluna devam eden ecording’in, ‘Mission2030 pursued by ecording’ lansmanında insanların iklim krizine karşı bireysel olarak harekete geçmesini sağlayan ecordingApp tanıtıldı. Pek çok marka, ajans, girişim, kurum ve kuruluştan isimlerin katıldığı programda davetlilere “#GezegenİçinDönüş” mottosuyla bir deneyim alanı sunuldu. İklim krizine dikkat çekmek için hazırlanan deneyim alanında geri dönüşüm, ormansızlaşma, fosil yakıt kullanımı ve hava kirliliği gibi iklim değişikliğinin neden olduğu 50’yi aşkın probleme dikkat çekildi. Gecenin sonunda ise Pandami Music sahne alarak, davetlilere keyifli bir akşam yaşattı.
Bahçeşehir Üniversitesi Future Kampüsü’nde gerçekleşen lansmanda, ecording’in yeni teknoloji ürünü ecordingApp ile 25 milyon+ aktif kullanıcının doğaya duyarlı alışkanlıklar kazanmalarına destek olarak 8,2 milyon ton karbon salımını önlemeyi hedeflediği, 2030’a kadar toplam 7 teknolojik çözüm ürünüyle, 5 farklı kıtada iklim krizi mücadelesini güçlendireceği de belirtildi.
“ECODRONE ADLI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINI GELİŞTİRDİK”
Ecording’in kurucu ortaklarından Mert Karslıoğlu kendilerini küresel iklim krizine karşı teknolojiler geliştiren sosyal girişim olarak tanımladı. Karslıoğu, 18 kişilik ekibiyle tam olarak neyi amaçladıkları hakkında ise şu bilgileri paylaştı:
“İklim krizinin etkisini daha fazla hissetmeye başladığımız bu günlerde atacağımız olumlu adımların ne kadar önemli olduğunu gördük. Bizler teknolojiyi kullanarak iklim kriziyle nasıl mücadele edeceğimizin cevabı olabilecek ürünler ve teknolojiler yetiştiriyoruz. 2018 de EcoDrone adlı insansız hava araçlarını geliştirdik. Bunlarla iklim krizine karşı ulaşılması zor olan ama ormanlaştırılması ve biyoçeşitlilik yaratılması gereken alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştirerek dünyada yapılan ormanlaştırma çalışmalarına destek vermeyi amaçladık. Bu ürünle beraber çalışmalarımızı biraz geliştirdik. Bugün itibariyle de projemiz insanların karbon salımını azaltarak, iklim krizine karşı bireysel olarak harekete geçmesini sağlayacak EcordingApp adlı mobil uygulamamızı yayına alıyoruz.”
“ECORDINGAPP KARINCALARIN SÜPER ORGANİZMALARINDAN İLHAM ALAN TEKNOLOJİK ÜRÜN”
Lansmanda tanıtılan EcordingApp uygulamasında kullanıcılara görev vereceklerini söyleyen Karslıoğu, “Bu mobil uygulamada dünya yararına kullanıcılarımız için görevler veriyoruz ve bu görevleri doğrulamalarını istiyoruz. Mesela, bir pet şişeyi geri dönüşüm kutusuna, at bugün işe ya da okula toplu taşıma ile git ve bunları doğrula. Bunun gibi otuzdan farklı görev içeriyor. Kullanıcılar görevleri yaptıktan sonra telefonlarının kamerası ile bu görevleri doğrulayıp bir puan kazanıyor. Biriktirdikleri puanlar ile uygulama içi market üzerinden indirim kuponlarına ve ödüllere ulaşıyorlar. Dilerlerse bunları bağışlayabiliyor, aynı zamanda mobil uygulama içinden arkadaşlarına meydan okuyup sosyal ve çevresel etkilerini görebiliyorlar. EcordingApp’ın karıncaların süper organizmalarından ilham alan bir teknolojik ürün olduğunu söyleyebiliriz. Amacımız 2030 yılına kadar farklı dikeylerde teknolojiler geliştirip iklim kriziyle mücadele etmek ve bize ihtiyaç duyulmayan bir dünyaya hazır olmak” şeklinde konuştu.
“41’DEN FAZLA KADINA İSTİHDAM SAĞLADIK”
Yaptıkları projelerle kadın istihdamını da öncelediklerini belirten Karslıoğlu, “Ecodrone’lardan atışlarını gerçekleştirdiğimiz tohum toplarına yakın bölgelerde yaşayan ve iklim krizinden dezavantaja uğrayan kadınlarla beraber üretiyoruz. Bu sayede onlara alternatif gelir kaynağı sağlarken iklim kriziyle de hep beraber mücadele ediyoruz. Aslında bugüne kadar farklı bölgelerde 41’den fazla kadına istihdam sağladık. Toplamda 27 bin saatten fazla emek verdiler” dedi.
“2022 YILINDA DA ECODRONE PURSUED ADINDA BİR PROJEYE BAŞLADIK”
Ekip düzenlenen program kapsamında 2030 hedeflerinin yanı sıra yeni nesil insansız hava aracı prototiplerini tanıttı. Buna ilişkin olarak Karslıoğlu, “Bu etkinlikte 2022 yılında geliştirdiğimiz yeni nesil insansız hava aracı prototiplerimizi de tanıtıyoruz. Bunlar bir önceki nesle göre 2,5 kat daha fazla tohum topu atışı yapabiliyor, 2 kat daha hızlı, 3 kat daha hassaslar. 2022 yılında da Ecodrone pursued adında bir projeye başladık. Doğanın parametreleri ve süreçleri çok karmaşık olduğu için çalışmalarımızı iyileştirebilmek amacıyla buradaki veriyi bir şekilde anlamlandırmaya ihtiyacımız vardı. Biz de Ecodrone’ların üzerine yerleştirilen sensörler ve dış kaynaklardan toplanan verilerle, Ecodrone’ların yapay zeka ile tohum atış kararlarını vermesini sağlayarak verimliliğini üst seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz. Projemizin bu fazına yeni başladık ama ilerleyen dönemlerde Ecodrone’lar daha fazla öğrenerek 2030’a giden yolda kendilerini daha akıllı hale getirecekler” ifadelerini kullandı.
Your browser does not support the video tag.