Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor

Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor projesi, İzmir’in Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde yürütülmüştür.

Yayınlama: 09.06.2024
A+
A-

Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca 2022 yılı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi İl Özel Projesi olarak Müdürlüğümüzce hazırlanan Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor projesi, İzmir’in Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde yürütülmüştür. Projenin bütçesi 125.000 TL olup, İş Bankasının destekleri ile Karaburun Eğlenhoca Mahallesi'nde Sakız Ağacı eğitimi ve fidan dağıtım töreni gerçekleştirilmiştir.

Törene, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür V. Ayhan Temiz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim, Karaburun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Türker ve İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü Personeli, İş Bankası Merkez 1. Bölge Satış Müdürü Hürol Hopancı, İş Bankası Merkez 2. Bölge Satış Müdürü Aysun Baş, KİBSB Doğrudan Satış İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Birkan Erol, KİBSB Doğrudan Satış Tarım Yetkilileri ve İş Bankası Manisa Alaşehir, Saruhanlı Şube Müdürleri ile Kınık, Urla, Bayındır Şube Müdürleri katılmıştır.

Sakız ağacının doğayla barışık, endemik ve İzmir için kültürel bir geçmişe sahip olmasına rağmen yok olmaya yüz tutmaya başlaması, üzerinde daha fazla çalışma yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu bağlamda, Bakanlığımız tarafından finanse edilen projeler hakkında bilgi verilmesi ve yapılan çalışmaların daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak adına "Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor" proje kitapçığının 2024 yılı ilk altı aylık dönemi içerisinde basımı gerçekleştirilecektir. Kitapçık içeriğinde sakızın gıda sektöründe kullanım alanının gösterilmesi ve iç pazarda tüketiminin yaygınlaştırılması adına sakızlı yemek tariflerinin eklenerek farkındalık oluşturulması
amaçlanmaktadır.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdür V. Ayhan Temiz, törende yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
İzmir’in kadim kültürünün bir parçası olan sakız ağacının korunması ve yaygınlaştırılması adına yürütülen bu projede kadın çiftçilerimizin emeği ve özverisi büyük önem taşımaktadır. Bakanlık olarak yerel tarımı desteklemek, endemik bitki türlerimizi koruma altına almak ve geleceğe taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İş Bankasının projeye verdiği destek ile daha fazla çiftçimize ulaşarak, sakız ağacını yeniden doğayla buluşturmayı hedefliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bu proje ile kadın çiftçiler hem sakız ağacı yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olmuş hem de sakız ağaçlarıyla bölgenin doğal zenginliklerine katkıda bulunmuşlardır. Projenin başarıyla devam etmesi ve yaygınlaştırılması dileğiyle, İzmir tarımına ve kültürüne önemli katkılar sağlanmaya devam edilecektir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.