İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 2440. Bölge Rotary E-Kulübü iş birliği ile 16 Nisan 2022’de başlatılan “Zirai İlaç ve Ambalaj Atıklarının Toplanması Projesi” tamamlandı.
İLKGÜN HABER – İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 2440. Bölge Rotary E-Kulübü iş birliği ile 16 Nisan 2022’de başlatılan “Zirai İlaç ve Ambalaj Atıklarının Toplanması Projesi” tamamlandı.
2440. Bölge Rotary E-Kulübü Başkanı Akay Söylem ve Kulüp Üyesi Necdet Büyükbay tarafından yürütülen projede ilk olarak Yakapınar Mahallesi Muhtarı Aslan Ali Tikli ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden Emine Umsu rehberliğinde ilk görüşmeler yapıldı. Sonrasında Karaveliler Köyü Muhtarı Musa Baydar ile görüşmeler yapılarak proje başlatıldı.
Bu noktada, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçilerek destek istendi. Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve oluru ile plastik toplama kutuları ve torbaları 24 Nisan 2022 tarihinde köylere dağıtıldı. 7 ay boyunca muhtarların etkin iletişimi ve desteği ile çiftçilerin zirai ambalaj atıkları toplandı. 24 Kasım 2022 günü de İzmir Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık Kamyonları Bayındır’dan iki kamyon atığı alarak geri dönüşüm tesisine taşıdı.
Proje kapsamında ayrıca, 24 Kasım 2022’de İzmir Köy Kooperatifleri Birlik Başkanı Neptün Soyer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanı Kemal Kılıç, Tarımsal Eğitim AR-GE Koordinasyon Şube Müdürü Serkan Solak, Çevre Mühendisi Özgür Aygün ve diğer belediye yetkililerinin desteği ile bir de toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir torba zirai atık veren 45 çiftçiye törenle solucan gübreleri de takdim edildi.
2440. Bölge Rotary E-Kulubü’nden Necdet Büyükbay, Funda Sungurtekin ve Toprak Ana Rotary Kulübünü temsilen Emine Umsu ve Şevket Meriç’in de hazır bulunduğu törende projenin detayları da paylaşıldı. Buna göre;
*7 ay içinde toplam 6 ton zirai ambalaj atığı, 8 kg atık pil toplandı.
*Toprağa atılan bir adet kalem pilin 7 m2 alanda üretilen ürünlerin 20 sene insan sağlığını olumsuz etkileyeceği bilgisinden hareketle, atıkların toprağa karışım veya teması engellendi.
*Bayındır köylüleri, Karaveliler Köyü Muhtarı Musa Baydar ve Yakapınar Köyü Muhtarı Aslan Ali Tikli liderliğinde projeye büyük destek verdi.
*Rotary Kulüpleri’nin devam eden süreçte Türkiye’de ve yurt dışında projenin iletişimini sürdürerek desteklere devam edeceği açıklandı.
Her yıl dünyada plastik üretimi için 130 milyon ton CO2 salımı oluşmaktadır ve geri dönüşümün bu salımı azaltığı bilinmektedir. 2015 yılında dünya çapında yapılan bir çalışmada, yakılan atık plastiklerin 5,9 milyon ton karbondioksit salımına sebep olduğu, yine uluslararası raporlara göre dünyada plastiklerin sadece % 10’unun geri dönüştürülebildiği ortaya çıkmıştır.
2440.Bölge Rotary E-Kulübü Dönem Başkanı Akay Söylem, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük desteği ile yürütülen, Bayındır köylülerinin de katkılarıyla olumlu şekilde tamamlanan projenin İzmir ve ülkemize iyi tarım girişimlerine öncülük yapacağına inandığını belirterek Zirai İlaç ve Ambalaj Atıklarının Toplanması Projesi’ne destek veren herkese teşekkür etti.