ATB Başkanı Bilgiç’ten Belediye Başkanlarına Çağrı

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Her belediye limon veya mandalina satın alıp, iline ilçesine dağıtırsa üreticiye destek olacağınız gibi milli serveti de korumuş olacaksınız” dedi

ATB Başkanı Bilgiç’ten Belediye Başkanlarına Çağrı
Yayınlama: 29.11.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – – Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, 81 il ve ilçe belediye başkanlarına narenciye üreticilerine destek çağrısında bulunarak “Her belediye limon veya mandalina satın alıp, iline ilçesine dağıtırsa üreticiye destek olacağınız gibi milli serveti de korumuş olacaksınız” dedi.

Adana Ticaret Borsası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısını açan Meclis Başkanı Osman Bağış, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği’ndeki değişikliğe dikkat çekerek; Artık tarlanın sahibi değil, ürünü ekip, biçen, üretim yapan çiftçilerin devlet desteklerinden yararlanacağını söyledi.

ÇKS Yönetmeliğinde değişikliğin yapılmasına ilişkin yasanın 18 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Başkan Bağış, “Üretim yapıp, destek alamayan çiftçilerimizin büyük bir sorunu ortadan kalkmıştır. Mülkiyet ve mirastan kaynaklı sorunlar sebebiyle kayıt yaptıramayan çiftçilerimiz ektiği ürünü İlçe Tarım Müdürlüğü’ne beyan edip, kayıt altına aldırdıktan sonra tüm desteklerden yararlanabileceklerdir. Bu sistem ile 3 milyon hektar alanda üretim yapan çiftçiler artık devletin sağladığı tüm desteklerden yararlanabileceklerdir. Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Narenciyenin en önemli üretim merkezi olan Adana’da narenciye de ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirme konuşmasında “Bölgemizde ve diğer narenciye üretilen yerlerdeki üreticiler bu sene yaşadığı olumsuzluk ve sıkıntılardan dolayı bahçelerindeki ağaçları bir kısmını kesti. Bunların önüne geçilmesi için yetkililerden bir an önce çözüm bulmalarını bekliyoruz. Devletimizin narenciyedeki DFİF desteğini arttırması ve bunuda biran önce açıklaması lazım. Ancak Narenciyede bu sene yaşanan sıkıntılardan farklı desteklerle üreticimiz rahatlatılabilir. Üretim miktarı önceki yıllara göre daha iyi ancak pazarda ve fiyatta sıkıntılar var.

Ben bugün itibari Adana Ticaret Borsası’nın Kasım ayı meclisi toplantısından Türkiye’deki 81 il ve ilçe belediyelerine seslenmek istiyorum; önümüzde 2024 yılı Mart ayında mahalli idareler seçimleri yapılacak. Narenciye üreticilerine sahip çıkıp, destek olmak için limon, mandalina satın alıp, vatandaşa dağıtabilirler. Bir belediye beş – on milyonluk narenciye alsa, Türkiye çapında ciddi hareketlenme olabilir. Üretici can bulurken kendilerine de farklı bir alan oluşur. Çünkü bu düşük fiyatlara rağmen limonu, mandalinayı evine yeteri kadar götüremeyen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız var. Maalesef pazarlarda çürük narenciyeleri toplayıp evine götürenler var. Bunu hepimiz görüyoruz. Böyle bir destek ile aynı zamanda halkın sağlığınıda olumlu yönde etkileyeceğiz. Narenciye C vitamini deposudur. Sürdürülebilirlik açısından da konuyu ele alacak olursak, dalında kalan yada yere düşen narenciye Akdeniz Meyve Sineğinin çoğalmasına sebep olacaktır. Önümüzdeki yıl üretilecek olan bütün ürünlerde bundan olumsuz etkilenecektir.”

Bölgedeki son yağışların ekimi yapılan buğday ve su kaynaklarına olumlu etkileri olduğununda altını çizen Başkan Bilgiç, “Susuzluk sadece Adana’da değil Türkiye’nin tüm illerinde dengeyi bozmaya başlamıştı. Su kaynakları iyice azalıyordu. İçme suyunda dahi önümüzdeki günlerde bizleri sıkıntı bekliyordu. Afetsiz, sıkıntı ve zarar görmeden yağışların devam etmesini diliyoruz. Bölgemizde buğday ekimleri tamamlandı. 2024 hasat yılının bereketli olmasını, üreticilerimizin kazançlı geçireceği bir yıl olmasını temenni ediyorum”

Pamuk’ta destek artışının yüz altmış kuruş olarak devam ettiğini de söyleyen Başkan Bilgiç, “Çukurova’da pamuk Adana’nın zenginliği, bölgenin zenginliği diye her toplantıda ifade ediyoruz ama Beyaz Altın diyarı olan bölgemizi, artık pamuk terk ediyor. Bunu önlemek için de pamuk yetişen, ekilebilen alanların yine pamukla buluşması lazım. Zarar eden pamuk üreticisi bir daha pamuk ekmiyor. Pamuktaki fark ödeme desteğinde bir artış görülmedi. Bu konununda tekrar gözden geçirilmesi lazım. Maalesef yağlı tohumlardaki açığımıza rağmen soyada da destek değişmedi. Altını çizerek tekrar belirtmek isterim ki desteklerde bir kez daha güncelleme yapmak gerekiyor. Biz üretim yapmaz isek dışarıya mecbur kalırız. Buda bu verimli topraklara sahip güzel ülkemizin ekonomisi için sıkıntı demektir. Ne kadar üretirsek o kadar güçlüyüz.” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.