ÇALIŞAN MAAŞI BANKA ÜZERİNDEN ÖDENMELİDİR

Maaşı elden ödenen çalışan sosyal güvenlik hukuku yönünden hak kaybına uğradığı için, çalıştığı ilin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne  yazılı beyanda da bulunabilir.

Yayınlama: 19.05.2024
Düzenleme: 19.05.2024 15:14
A+
A-

İLKGÜN HABER – Mali Müşavir Özlem Pekduraner, işverenlerin personel sayısına bakmaksızın çalışanlarının maaşlarını banka vb. finans kurumları üzerinden ödemesi gerektiğine dikkat çekti.
Pekduraner, Vergi Usul Kanunu’nun 459 Sıra Nolu Genel Tebliğine göre tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunlu olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti.
459 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre tahsilat ve ödemelerini banka yoluyla  yapma  zorunluluğu  getirilenlerin 01.01.2024 tarihinden itibaren uygulanan 17.002,12 TL. net asgari ücret,  7.000 TL’lik tevsik zorunluluğu sınırının üzerinde olduğu için, beşten  az  çalışanı  olsa  da  yani personel sayısına bakılmaksızın bu tutarı aşan personel ücretlerinin banka, PTT ve özel finans kurumları üzerinden yapılma zorunluluğu doğmuştur.

İş Kanunu’na, Basın İş Kanunu’na ve Deniz İş Kanunu’na tabi olarak çalışanları kapsayan bu zorunluluğa uymayan işverenler, cezai yaptırımlara maruz kalacaktır.
Maaşı elden ödendiği için iş ve sosyal güvenlik hukuku yönünden hak kaybına uğrayan  işçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait ALO 170 numaralı hattı arayarak işvereni şikayet edebileceği gibi çalıştığı ilin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne  yazılı beyanda da bulunabilir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.