ÇGC Başkanı ve TGF Başkan Vekili Cafer Esendemir: “Adana’da sadece haberlerini geçerken basını hatırlayan kurumları kınıyoruz”
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili Cafer Esendemir, Adana’da sadece haberlerini geçerken basını hatırlayan kurumları kınadıklarını bildirdi.
Esendemir, yönetim kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, “Yaygın basın ve özellikle yerel basın ekonomik zorluklar, resmi ilanlardaki kısıtlamalar, özlük hakları ve daha birçok problemden dolayı bir bir kapanırken birçok kurum yılda bir kez dahi ilan desteği sağlamaktan aciz kalmaktadırlar” ifadelerine yer verdi.
Milli Mücadele yıllarından itibaren sorumluluğunu layıkıyla yerine getiren, 15 Temmuz darbe kalkışmasında takdire şayan bir duruş sergileyen basının bugün içinde bulunduğu zor durumu hak etmediğine dikkati çeken Esendemir, şu ifadelere yer verdi:
“Düzenli olarak yayımlanan yerel gazetelerin en önemli gelir kaynaklarından birisi resmi ilanlardır. Basın İlan Kurumu’nun bünyesinde dağıtılan bu ilanlar için İlan yayımlama zorunluluğu rayiç bedeli 500 bin liradan 2,5 milyon liraya çıkarılmış ve bu da resmi ilan gelirlerinde ciddi boyutta azalmaya neden olmuştur. Bu konuda ÇGC olarak defalarca açıklama yapmamamıza rağmen hiçbir yapıcı girişimde bulunulmamıştır.”
Esendemir, gerek basın ilan gelirlerindeki kısıtlama, gerek kamu tasarrufu nedeniyle kamu kurumlarının kestiği abonelikler, basım ve dağıtım maliyetlerindeki astronomik artışlarla ayakta kalma savaşı veren yerel basını Adana özelinde de değerlendirerek, şöyle devam etti:
“Adana Türkiye’nin en büyük 4. basın merkezi durumundadır. Yaygın medyanın bürolarının yanı sıra günlük yayın yapan 11 adet, 15 günlük ve aylık yayın yapan 50’ye yakın gazete ve dergi, RTÜK’e kayıtlı 2 TV, internetten haber portalı olarak yayın yapan çok sayıda haber sitesi bulunmaktadır. Ancak, ekonomik zorluklar nedeniyle 15 günlük ve aylık yayın yapan birçok gazete yayın hayatına son vermiş, günlük yayın yapanlar ise ayakta kalma mücadelesindedir. Günlük gazeteler basımın yanı sıra dağıtım giderlerinin altında adeta ezilmektedir.”
ADANA TİCARET ODASI ÖRNEĞİ
Basın bu durumdayken Adana’daki kurumların başına yaklaşımına dikkati çeken Esendemir, “Küçük rakamlarla da olsa basını yılda bir ya da birkaç kez ilanla destekleyen kurum sayısı parmakla sayılacak kadardır. Bir örnek vermek gerekirse; Adana Ticaret Odası, tüm basın kuruluşlarının üye olduğu ve aidat ödediği bir kurum olmasına rağmen yılda bir kez de olsa ilan desteği sağlamamaktadır. Konuyla ilgili ÇGC yönetimi olarak ATO Başkanı Sn. Yücel Bayram ziyaret edilerek, basının içinde bulunduğu durum anlatılmış ancak, hiç bir duyarlılık gösterilmemiş, gerekçe olarak da ATO yönetiminin karşı çıkması gösterilmiştir. Adana’da ticaret yapan, bu kentin insanı olan yönetim kurulunun başına bu tavrı anlaşılır değildir. Buna karşın bu kurumun basın bültenlerini geçerken basını dikkate alması da abesle iştigaldir.”
Esendemir, yaygın ve yerel basını yok sayan kurumların gönderdikleri basın bültenlerinin dikkate alınmamasını meslektaşlarına tavsiye ettiklerini belirterek, “Yerel basını zor süreçte yalnız bırakan kurumlar, seslerini duyurmak istedikleri basın tarafından da yalnız bırakılacaklardır” ifadelerine yer verdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da seslenen Esendemir, sadece Adana Ticaret Odası’nın değil, Türkiye genelinde tüm il ve birçok ilçede yer alan Ticaret Odaları’nın ciddi miktarlardaki gelir kaynaklarından bulundukları yörenin yerel basınını destekleme konusunda tesviyede bulunmasını beklediklerini sözlerine ekledi.