Dilan Yeşilgöz,  Hollanda’nın ilk kadın Başbakanı olacak

Dersimli mülteci bir ailenin kızı olan Dilan Yeşilgöz,  Hollanda’nın ilk kadın Başbakanı olarak ilan edildi.

Dilan Yeşilgöz,  Hollanda’nın ilk kadın Başbakanı olacak
Yayınlama: 22.11.2023
Düzenleme: 23.11.2023 07:36
A+
A-
İLKGÜN HABER – Dersimli mülteci bir ailenin kızı olan Dilan Yeşilgöz,  Hollanda’nın ilk kadın Başbakanı olarak ilan edilecek gibi görünüyor
Dilan Yeşilgöz, 18 Haziran 1977 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Çocukken ailesi ile Hollanda’ya göç etti. Aslen Tunceli’li olan Yeşilgöz’ün annesi Fatma Özgümüş, Hollanda Mülteci Örgütü’nün (VON) direktörüdür.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Siyasi yaşamına Sosyalist Parti’de başladı. Partinin Amersfoort şubesinde yönetim kurulu üyeliği görevini üstlendi. Sonrasında İşçi Partisi’nin gençlik delegasyonu için yazmaya başladı ve GroenLinks’te staj yaptı.

Yeşilgöz, 2014-2017 yılları arasında Amsterdam belediye meclisinde yer alırken, 2017 genel seçimlerinde Temsilciler Meclisine seçildi. 2022 yılından itibaren de dördüncü Rutte kabinesinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak görev alıyordu.

Mark Rutte’nin istifasından sona Yeşilgöz-Zegerius VVD’nin bir sonraki lideri olmak için adaylığını açıkladı. Parti yönetim kurulu onu bu göreve aday gösterdi. 14 Ağustos’ta resmen liberal sağ Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi VVD’nin parti lideri oldu.

Sığınma ve göç planı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin düşmesinin ardından erken seçim kararı alınan Hollanda’da, yaklaşık 13,6 milyon seçmen sandığa gitti

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, 22.11. 2023 tarihinde gerçekleşen seçimler de en çok oyu alarak Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olacak gibi görünüyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.