Dünya liderlerinden Gorbaçov mesajı

Eski Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un dün 91 yaşında hayatını kaybetmesinden sonra dünya liderleri taziye mesajları yayınladı.

Dünya liderlerinden Gorbaçov mesajı
Yayınlama: 31.08.2022
A+
A-

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, taziye mesajında Gorbaçov’un ‘tarihi reformlarına’ değinerek Soğuk Savaşı’n sona ermesini sağladığını belirtti. Gorbaçov’un NATO ile Rusya arasında ortaklık olasılığının önünü açtığını belirten Stoltenberg, “Onun daha iyi bir dünya vizyonu, örnek olmaya devam ediyor” dedi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, “Mihail Gorbaçov, Glasnost ve Perestroika ile birlikte Sovyet bloğuna bir özgürlük rüzgarı getirdi. Soğuk Savaş’ın sona ermesine ve karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği çağını başlatarak küresel güvenliği temelden değiştirmeye yardımcı oldu. Yok olan ve acilen yeniden ihtiyaç duyulan bir çağ” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gorbaçov’un ölümüne derinden üzüldüğünü belirterek “Mihail Gorbaçov, tarihin akışını değiştiren türünün tek örneği bir devlet adamıydı. Dünya, yüce bir küresel lideri, kararlı çok taraflılığı ve yorulmak bilmeyen barış savunucusunu kaybetti” dedi.

Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, “Mihail Gorbaçov güvenilir ve saygın bir liderdi. Soğuk Savaşı sona erdirmek ve Demir Perdeyi yıkmak adına çok önemli bir rol oynadı. Özgür bir Avrupa’nın yolunu açtı. Bu miras bizim unutmayacağımız bir mirastır” ifadelerini kullandı.

 

Your browser does not support the video tag.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.