12’nci Kalkınma Planı, 2024 yılı bütçesi ve birbiri ardına açıklanacak olan veriler başta olmak üzere, yılın son çeyreğinde Ekonomi yönetimini; yoğun bir gündem bekliyor.
İLKGÜN HABER – 12’nci Kalkınma Planı, 2024 yılı bütçesi ve birbiri ardına açıklanacak olan veriler başta olmak üzere, yılın son çeyreğinde Ekonomi yönetimini; yoğun bir gündem bekliyor.
2023 yılı ekonomide koşulların her geçen gün daha da ağırlaştığı zor bir yıl oldu. Ekonomistlerin son çeyrek beklentileri de aynı paralel yönde, kötü gidişat devam edecek ve Son çeyreğe dair tek beklenti; ekonomi gündeminin daha da yoğunlaşması bekleniyor.
Buna göre 3 Ekim’de Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapması planlanıyor. Aynı gün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Ağustosta TÜFE yıllık bazda yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 olmuştu.
TÜİK, 10 Ekim’de de ağustos ayı iş gücü istatistiklerini kamuoyuyla paylaşacak. Temmuzda işsiz sayısı bir önceki aya göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişi olmuş, işsizlik oranı ise 0,2 puan düşüşle yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşmişti.
Bakanlıkların ve kurumların 2024 yılı bütçesine ilişkin hazırlıkları da yoğun bir şekilde devam ediyor. 2024 yılı merkezi yönetim bütçesinin ekimde Meclis’e sunulması gerekiyor.
Bütçe maratonunda bakanlık ve kurumların bütçeleri önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, ardından Genel Kurul’da görüşülecek. Yıl sonuna kadar bütçe mesaisinin devam etmesi bekleniyor.
Ekonomi yönetimi, bütçenin yanı sıra 12’nci Kalkınma Planı hazırlıklarını da sürdürüyor. 1 Ekim’den itibaren yeni yasama yılına başlayacak Meclis gündemine de yılın son çeyreğinde ekonomiye ilişkin bazı düzenlemelerin gelmesi bekleniyor. Çalışanların ve emeklilerin taleplerine yönelik çalışmalar devam ederken gerekli düzenlemelerin son şeklini aldıktan sonra, parti gruplarında milletvekillerinin gündemine gelmesi öngörülüyor.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 2 Kasım’da yılın son enflasyon raporunu açıklaması bekleniyor. Erkan’ın vereceği mesajlar, ekonomi ve piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
Merkez Bankası, 16 Kasım’da da Finansal İstikrar Raporu’nu kamuoyuyla paylaşacak. Banka, finansal istikrara ilişkin tüm gelişmeleri, alınan tedbirlerin finans sektörüne etkilerini değerlendirecek.
TÜİK’in, kasım ayı sonunda yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini de açıklaması bekleniyor. Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüme kaydetmiş ve üst üste 12 çeyreklik büyüme performansı yakalamıştı.
Piyasaların yakından takip edeceği bir diğer veri ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantıları olacak. PPK’nin, 26 Ekim, 23 Kasım ve 21 Aralık’ta toplanması planlanıyor.