Sarıgül, Anayasanın eşitlik ilkesine uyulmuyor

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Koronavirüs sebebiyle açık cezaevlerinde bulunan hükümlülerin 31 Temmuz 2023 tarihinde bu izinle dışarıya çıkış süresi dolması nedeniyle TBMM’de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sarıgül, Anayasanın eşitlik ilkesine uyulmuyor
Yayınlama: 10.07.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Koronavirüs sebebiyle açık cezaevlerinde bulunan hükümlülerin 31 Temmuz 2023 tarihinde bu izinle dışarıya çıkış süresi  dolması nedeniyle TBMM’de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sarıgül, Adalet Bakanının sosyal medya üzerinden yapmış olduğu açıklamaya göre, denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar tekrar cezaevine dönmeyeceğini açıklamaktadır.

Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabileceklerini söyledi.

Yapılması düşünülen bu düzenlemenin, kapalı cezaevinde bulunan mahkumları kapsamadığını belirten milletvekili Mustafa Sarıgül, Bakan açıklamasında, Açıkta yatanlar, kapalıda yatanlar diye ayrımcılık yapıyor. Bu uygulama adalet duygusunu zedeliyor. Anayasanın eşitlik ilkesine uyulmuyor dedi.

CUMHURİYETİN 100. YILINDA YEPYENİ BİR SAYFA AÇALIM

Ben buradan bir çağrıda bulunuyorum: Farklı gerekçelerle ve farklı isimlerle yapılan bu düzenlemeler her defasında yeni mağduriyetler yaratıyor. Olumsuz sonuçlar doğuruyor. Gelin kapalı, açık cezaevi ayrımı yapmayalım, izinli, izinsiz diye ayırmayalım. Gelin bir tarafı yaparken, diğer tarafı yıkmayalım. Birilerini güldürüp, birilerini ağlatmayalım. Gelin cumhuriyetin 100. yılında yepyeni bir sayfa açalım.

Şu üç gerekçeyle bir toplumsal barış ve kardeşlik hukuku affı çıkaralım.

1-      Toplum gergin, toplum huzursuz, toplumsal barışa ihtiyacımız var.

2-      Pandemi koşulları münasebetiyle hızlı yargılamada gözden kaçan konular oldu. Yapılan adli hatalar nedeniyle, haksız yere, cezaevine düşenler var. İşlediği suçla, aldığı ceza, orantısız olan mahkûmlar var.

3-      270 bin kapasiteli cezaevlerinde 356.000 tutuklu ve hükümlü var.

Cezaevleri bırakın ıslah etmeyi en temel ihtiyaçları dahi karşılayamıyor.

Kader mahkûmlarına, geçmişi geride bırakma, tekrar sosyal hayata kazandırma, aile hayatına devam etme, temiz ve yeni bir sayfa açma fırsatı verelim diyen Sarıgül sözlerine şöyle devam etti:

Sadece suçluyla mücadele etmek yetmez, suça neden olan ortamla mücadele etmemiz lazım. Bu amaçla; suça neden olan ne varsa onları düzeltelim. Kanunlarımızda eksiklik varsa bunları gözden geçirelim.

İşsizlikle, eğitimsizlikle, bağımlılıkla mücadele edelim.

Suçlulara, intikam alınması gereken, insanlar, olarak değil, topluma kazandırılmaları gereken insanlar olarak bakmalıyız. Sosyal sorunlarımızın, ekonomik sorunlarımızın, toplumsal sorunlarımızın, kamu düzenindeki, eğitimdeki, hukuktaki sorunlarımızın suçunu mahkûmlara yükleyip geri çekilemeyiz dedi.

Haber : Yusuf Kahraman

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.