Gürer: “Çiftçinin büyük derdi kuraklık”

Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye köyünde lahana üreticilerini ziyaret etti.

Yayınlama: 15.08.2024
A+
A-

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye köyünde lahana üreticilerini ziyaret etti.

Üreticiler, Gürer’e dert yanarak bu yıl kuraklığın etkisiyle ihraç edilen lahananın tarlada kaldığını ve kredilerini ödeyemez duruma geldiklerini anlattılar.

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer bu yıl üretici için zor bir yıl olduğunu düşük alım fiyatları yanında tarımsal üretime bazı bölgelerde kuraklık nedeni ile beklenen rekoltelerin gerçekleşemeyeceğini söyledi.

 Gürer, Ülkemizde farklı bölgelerde olduğu gibi Niğde’de sulama suyu sorununun üreticileri vurduğunu, sulama sistemlerinin kurulmasına rağmen su yetersizliği nedeniyle çiftçilerin ciddi zarar gördüğünü belirtti. Sulama suyu sorunu nedeni ile tarlada sulanamayan Lahananın yaprakları kavrulduğunu artan üretim maliyetlerine bu sefer de su sıkıntısı ile oluşan kuraklığın eklendiğini söyledi.

Gürer, ÇKS sorunları ve toplulaştırma eksikliğinin de çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, “Üreticiler, finansal sıkıntılar nedeniyle borçlarını ödeyemez hale geldi ve tarlaları bankalar ile kooperatiflere ipotekli durumda. Çiftçiler, zararlarının telafi edilmesi için acil destek bekliyor.” dedi.

Ulukışla  CHP İlçe Başkanı Hüseyin Toker,İl Genel Meclis Üyesi Celal Gülercan  ile Hüsniye Köyünde üreticilerle görüşen CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Tarlada kalan üründen oluşan zararların saptanarak doğrudan Cumhurbaşkanlığınca destek verilip çiftçilerin zararlarının karşılanmasını istedi.

SULAMA SUYU SORUNU ÜRETİCİYİ VURDU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sulama suyu sorunu farklı bölgelerde farklı ürünlerin üretimini etkiledi. bu yıl lahana üreticisini de kuraklık  vurdu. Sulama ile ilgili borular döşendi ama su yok. Su olmayınca, sulanamadığı için lahana gelişemedi, kurudu ve çiftçi önemli ölçüde zarar etti. Türkiye’de Niğde, lahana üretiminde ikinci sırada. Sulama suyunda sorun olan bölgelerde ciddi üretim kaybı var. Hüsniye Köyünde hibrit olarak üretilen lahana yurt dışına da gönderiliyordu. Yaşanan sorunlardan dolayı köylerde lahana üreticileri mağdur oldu. Bankalara olan kredi borçları dahi ödenemiyor.” diye konuştu.

MALİYETİ 10 LİRA, TÜCCAR 3 LİRA VERİYOR

Lahanaların kuraklık ve sulama suyu sorunu nedeniyle tarlada yandığını ve ürün alamayacaklarını belirten lahana üreticisi Erol Kiper, “Lahananın zaten fidesinin tanesi 2,5 liradan başlıyor, maliyeti bir lahananın yaklaşık 10 lirayı buluyor. Bu durumda biz Tarım Kredi Kooperatiflerinden gübre aldık, ilaç aldık, Ziraat Bankası’ndan kredi çektik. ÇKS karşılığında birçok malımıza ipotek koydurduk. Bu durumda da ödeyemeyecek duruma geldik. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, çok mağduruz. Sulama suyu olmadığı için lahananın yaprakları yandı, kuruma yaptı. Büyük ölçüde bunlar artık ürün olamaz.” dedi.

AYLIK 20 BİN LİRA ELEKTRİK GİDERİ VAR

Aylık elektrik giderlerinin 20 bin lira olduğunu belirten lahana üreticisi

Erhan Yücel, “Şu anda benim tarlamda 4 tane dalgıç çalışıyor, 8 tane fıskiye attım. Bunun aşağı yukarı maliyeti saatte ortalama 200 lira falan. Saatte sadece suya 200-250 lira yakıyorum. Bu lahana en az 4-5 saat sulanması lazım. Kırmızı lahananın, beyaz lahananın kilosu 4 lira. Bunun fidesi zaten vadeli aldığımız için 3 liraya geliyor. Nakit paramız olmadığı için fideyi de vadeli aldık. Peşin ödersen 2-2,5 lira, ama biz 3 liraya aldık. Elektrikli su pompası ortalama 20.000 lira yakıyor aylık. En az şu an 3-4 tane pompa var. Bu zor şartlarda yetiştirebilen bile daha lahanadan para kazanmış değil.” şeklinde konuştu.

GÜRER, “ÇİFTÇİNİN UĞRADIĞI ZARAR TELAFİ EDİLSİN”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şekerpancarı, silajlık mısır, lahana bölgedeki köylerde yaygın olarak ekiliyor, ama sulama suyunun olmaması ürünün önemli bir bölümünü harap etmiş durumda. Çiftçimiz ciddi bir mağduriyet yaşıyor. TARSİM’e de doğal olarak sigorta yaptıramıyorlar çünkü ÇKS’leri yok. ÇKS’lerin olmamasının nedeni, miras nedeniyle bölünmüş olan arazilerde tapu bulunmayınca ÇKS yaptırma durumunun olmaması. Buradan da büyük bir sıkıntı doğuyor. Toplulaştırma da bölgede yapılmadı. Sulama suyunda sorun var. Üretimde, geçmiş yıllarda bu dönemdeki gibi sular çekilmediği için borularla sulama yapıyorlardı. Bu yıl yeraltı suyunu da yeterli ölçüde değerlendiremedikleri için ürün tarlada kaldı ve mağduriyetler arttı. Vatandaşlar da rafta ürüne para verirken zorlanıyor. Üreten, tarlada ürettiği üründen para kazanamıyor. Bir de kuraklığın etkisiyle yaşanan büyük bir sıkıntı var. Bu konuda hemen yapılması gereken, bu tarlaların tespit edilmesi ve çiftçinin en azından kar etmesini bir kenara bırakarak uğradığı zararın telafi edileceği çalışmaların yürütülmesidir.” dedi.

TARLALAR İPOTEKLİ

Tarlalarını üretim yapabilmek için aldıkları krediler karşılığında ipotek ettirdiklerini belirten üreticiler, “Bu sene çok sıkıntılıyız. Borçlarımızın ertelenmesi için de devletimiz bize yardımcı olsun. Ziraat Bankaları’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine şu an hep ipotekli. Ziraat Bankası’ndan çektiğimiz krediler falan artık ödeyemezsek tarlalar da elden gidecek.” diye konuştu.

Lahana üreticileri, bir diğer sorunun ise farklı illerden bölgeye gelerek üretim yapan tüccarlar olduğunu belirterek, “Adam komisyoncu, aynı zamanda pazar elinde, nakliye elinde. Alım gücü ve durumları da çok iyi olduğu için bizim mahsulümüzü almıyor, kendi yetiştiriyor. Bu durumda tüccar bizi boğuyor, bizi bitiriyor.” dedi.

Gürer ise, “Yani kırsalda geniş kesimler bu işi yaparken, araziler birkaç kişinin eline geçiyor. Sizler üretim dışı kalınca ya göç ediyorsunuz ya başka iş arıyorsunuz. Nüfusunuz azalıyor, kırsal boşalıyor. Sorunlar giderek derinleşiyor. Bunu mutlaka bu ülkeyi yönetenler görüp gerekli önlemleri alması lazım.” diye konuştu.