Gürer: “Halkın sorunları mecliste gündeme gelmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Öğretmenlik Meslek Kanun teklifi üzerine komisyonda konuştu.

Gürer: “Halkın sorunları mecliste gündeme gelmelidir”
Yayınlama: 13.07.2024
A+
A-

İLKGÜN HABER – CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Öğretmenlik Meslek Kanun teklifi üzerine komisyonda konuştu.

Gürer, “2,5 milyon doğrudan, en az 5 milyon dolaylı insanı ilgilendiren bir kanun teklifi görüşüyoruz. Öğretmenlerin hepsi buna karşı. Öğretmenlerle ilgili ne kadar dernek var, sendika var; onlar da karşı. Onların karşı olduğu kanun teklifini burada kanunlaştırmak için uğraşıyoruz. Bunu niye yapıyoruz? Kanun niye yapılır? Talep doğrultusunda Meclis gelen önerileri değerlendirir ve kanunu yaparak sorun çözer.

Bu kanun teklifi sorun üreten bir kanun teklifi. Türkiye’de eğitim sisteminin canına okundu, kuşaklararası kopuş yaratıldı; yetmedi, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda idareci, hizmetli ve öğretmenlerin bütününü kapsayan bir düzenleme de Meclise getirilmedi. İdareci konumunda olup şube müdürü, millî eğitim il müdür yardımcısı, müfettiş gibi konumda olanlar bu kanunla özlük haklarından da kaybettiklerini alacaklarını umuyorlardı, o sağlanmadı. “Dedi.

Gürer, “Öğretmenin çalışanına da emekli olanına da düzenleme beklentisi vardı, o da gerçekleştirilmedi. Bir de okullarımızda Toplum Yararına Program kapsamında çalıştırılan ya da on ay çalıştırılıp iki ay işsiz bırakılanlar var; onlar da kadro alacağını umuyordu, o da olmadı.” dedi.

PICTES VE ÖZEL  OKUL ÖĞRETMENLERİNE NEDEN KADRO YOK?

CHP’li vekil Ö.Fethi Gürer, “PIKDES öğretmenleri” dediğimiz, Avrupa Birliği projesi kapsamında 657’ye tabi kılınıp proje elemanı olarak değerlendirdiklerimiz öğretmenlik kadrosu bekliyordu, bu kanun teklifinde o da yok. Usta öğreticiler, eğitim verenler, onlar kadro bekliyordu, onlar da yok. Kanunda ne var? Öğretmen olarak görevlendirilmeyi bekleyenlerin akademiyi de en az 1 milyon kişiyi yeniden bir eğitime tabi tutup orada başarılı olmazsa hak ettiği öğretmenlik diplomasının da elinden alınması var.

    Peki, başka ne var? 657 sayılı Kanun’da devlet memurlarına uygulanan disiplinle ilgili düzenlemeler yerine yeni disiplin uygulamaları var. 657 sayılı Kanun neyinize yetmedi de yeni düzenlemeler getiriyorsunuz? Örneğin, buradaki maddede diyor ki: “Sosyal medyada orada verilen eğitimi kullanırsan sen uyarı, kınama gibi cezalar alacaksın.” Ya, kamuya açık yerde aldıkları eğitime yönelik bilgi paylaşmalarının cezayı gerektirecek neyi olabilir? Onun için, yapılan bu kanun teklifi, amaca hizmet eden değil “Yaptım, oldu.” anlayışıyla Meclisin önüne getirilen bir kanun teklifi. Kanun çıktıktan sonra çoğu maddesi Anayasa Mahkemesinde iptal olacak. Meclise gelen kanun tekliflerine bir bakın, çoğunda Anayasa Mahkemesi iptal ettiği için yeniden düzenleme var. Ya, sürekli bu şekilde Anayasa Mahkemesinin iptal edeceği düzenlemelerle niye Meclisin zamanını öldürüyorsunuz?” dedi.

HALKIN BEKLEDİĞİ KANUNLAR VAR

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer Asgari ücretin artışını bekleyen var, taşeronda kadro bekleyen var, çıraklık ve staj mağduru olarak düzenleme bekleyenler var; gelin bunlarla ilgili kanun düzenlemeleri yapalım. Emeklinin en düşük aylığını asgari ücret seviyesine çıkaralım, bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesinde olsun. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almasın, özlük haklarını iyileştirici düzenlemeler gerçekleştirelim. Onları yapmak varken, ülke genelinde sosyal anlamda insanlar arasında dengesizlik yaratan konuları çözmek varken öğretmenin karşı olduğu, idarecinin karşı olduğu, “hizmetli”nin adının geçmediği ve mesleğe dönük fayda sağlamayacak bir kanunu çıkarmaya niye inat ediyoruz?” diye konuştu.

GERİ ÇEKİN

Gürer “Bu anlamda, kanunun teklif olarak burada görüşülme sürecinde, daha oylamaya girmeden geri çekilmesi en hayırlı iş olacak.” diye konuştu

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.