Kısacık’tan Adana’daki Ağır Hasarlı Binalar için Soru Önergesi

DEVA Partisi Adana Milletvekili Sayın Sadullah Kısacık’ın, 6 Şubat depremleri sonrası Adana’da ağır hasar gören binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarına dair TBMM’de soru önergesi verdi

Kısacık’tan Adana’daki Ağır Hasarlı Binalar için Soru Önergesi
Yayınlama: 26.12.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – Sadullah Kısacık, Adana’da ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarını sordu.
DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye verdiği yazılı soru önergesiyle, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Adana’da ağır hasarlı binaların, yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Kısacık, soru önergesinde 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Adana’da yapılan hasar tespit çalışmaları sonunda, yıkım kararı çıkan binaların sayısına ve binaların bulundukları mevkilerin kentsel yaşam güvenliği için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.
Önergesinde depremlerin üzerinden 10 ay gibi uzun bir süre geçtiğini belirten Kısacık, Bakan Özhaseki’ye, geçen süreye rağmen gerek il merkezinde gerekse ilçelerde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının neden yavaş bir şekilde yürütüldüğünü ve bu çalışmaların ne zaman tamamlanacağı sorusunu yöneltti.
Önergede öne çıkan diğer bir konu da yıkım ve enkaz kaldırma ihalelerine
çıkılmayan ilçelerdeki ağır hasarlı binaların durumu oldu. Kısacık; Feke,
İmamoğlu, Karataş, Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Yumurtalık ilçelerindeki 1394 ağır hasarlı binanın, yıkım ve enkaz kaldırma ihalelerine neden hala çıkılmadığını ve ne zaman çıkılacağını sordu. Kısacık’ın dikkat çektiği konulardan birisi de “Bina Kilitli, Tespit Yapılamadı, Değerlendirme Dışı“ tasnifiyle hasar tespit çalışması yapılamayan 72.686 bina için bakanlığın yeniden bir çalışma yapıp yapmayacağı oldu.

Önergesi hakkında bilgi veren Kısacık açıklamasında: “Maalesef büyük can kayıpları yaşadığımız deprem afetinden sonra ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının süreci en önemli sorunlardan birisi haline gelmiştir.

Elimizdeki verilere göre komşumuz Osmaniye’de ağır hasarlı bina
sayısı Adana’ya göre 2,5 kat daha fazla. Ekim ayı başlarında Osmaniye’de 8809 ağır hasarlı binanın %90’ında yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlandığı bilgisine ulaştık. Adana’da daha az sayıda olan ağır hasarlı binanın yıkım işlemlerinin yavaş ilerliyor olması düşündürücü. Söz konusu binalar her an yıkılabilir. Bu durum vatandaşlarımızın can güvenliği için büyük bir tehlike.

Uzmanların verdiği deprem uyarıları ve bölgemizde artan deprem aktivitesi de ağır hasarlı binaları şehrimiz ve vatandaşlarımız için daha tehlikeli hale getiriyor. Bu konunun acil olarak çözüme kavuşturulması gerekiyor. Konunun gerek sahada gerekse mecliste takipçisi olacağız.” ifadelerine yer verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.