Kokain trafiği korkutucu boyutlara ulaştı!

Kokain ticaretinde bir geçiş noktasına dönüşen Türkiye’de geçen yıl ele geçirilen kokain miktarı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 42 artışla 2,8 tona ulaşarak rekor seviyelere çıktı.

Kokain trafiği korkutucu boyutlara ulaştı!
Yayınlama: 30.06.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – BM Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu’nun raporuna göre, uyuşturucunun Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına ulaştırılmasında Türkiye’nin rolü giderek artıyor

Kokain ticaretinde bir geçiş noktasına dönüşen Türkiye’de geçen yıl ele geçirilen kokain miktarı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 42 artışla 2,8 tona ulaşarak rekor seviyelere çıktı.
Raporlar, Türkiye Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın 2021 yılında Güney Amerika’dan Türkiye’ye yeni bir rota oluştuğu açıklamasını destekler nitelikte.
Birleşmiş Milletler’in (BM) son yayımladığı küresel kokain raporu da Türkiye’de ele geçirilen kokain miktarının 2014 ile 2021 arasında 7 katına çıktığını gösteriyor. Uzmanlar, Türkiye’ye henüz gönderilemeden ele geçirilen uyuşturucu miktarının hesaba katılmasıyla tablonun daha da korkutucu boyuta ulaştığı konusunda uyarıyor. Türkiye’ye ağırlıklı olarak Kolombiya, Ekvador, Peru, Panama ve Brezilya gibi ülkelerden kokain sevkiyatı yapılıyor.
Uluslararası Kokain Raporu’na göre yılda 2 bin ton civarı üretilen kokainin hammaddesi olarak kullanılan kokanın yüzde 61’i Kolombiya’da, yüzde 26’sı Peru’da ve yüzde 13’ü de Bolivya’ya ekiliyor ve potansiyel kokain üretimi de koka ekimiyle orantılı. 

Kokain üretilen ülkelerdeki kontrollerin artmasıyla yeni rota arayışları, pandemi zamanında Avrupa’daki limanlarda yapılan yenilikler, Latin Amerika ülkelerinden gelen gemilerdeki tedbirlerin artırılması, Kolombiya’da FARC gerillalarıyla yapılan barış anlaşması sonrası bölgede yeni aktörlerin de ortaya çıkması, Avrupa’daki suç örgütlerine yapılan büyük çaplı operasyonlar, büyük kar marjları, denetim eksikliği ve yolsuzluk olanakları gibi sebepler uyuşturucu sevkiyatında Türkiye’nin rolünü arttıran sebepler arasında gösteriliyor.
Deutsche Welle’de yer alan habere göre, küresel organize suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığı üzerine araştırmalar yapan Kolombiya merkezli Insight Crime’a göre son yıllarda afyon fiyatlarının düşmesi üzerine Türkiye merkezli uyuşturucu kaçakçıları kokain ticaretine yöneldi.
Insight Crime yetkililerine göre Türkiye’de uyuşturucuya bulaşmış suç örgütlerinin, Asya’dan Avrupa’ya yapılan eroin sevkiyatından ve kaçakçılıktan edindiği deneyim, Asya ve Avrupa’daki organize suç örgütleriyle bağlantıları kokain ticareti için de önemli olanaklar sunuyor. 

BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) raporlarına göre kokain ekilen ülkelerde kilosu 2 bin doların altına alınabilen kokainin Avrupa’daki fiyatının 50 bin doların; birçok Ortadoğu ülkesindeyse 200 bin doların üzerinde olması uluslararası suç örgütlerinin bu pazarlara olan ilgisinin artmasına neden oluyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.