ÖLMEZ AGACIN GÖLGESINDE SURETLER

Çalışmalarını İzmir’de sürdüren heykeltraş Şevki Köse, ”Ölmez ağacın gölgesinde, SURETLER’ adlı sergisini, Urla’daki Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde açtı.

ÖLMEZ AGACIN GÖLGESINDE SURETLER
Yayınlama: 18.12.2023
A+
A-
İLKGÜN HABER – İzmir’de çalışmalarını sürdüren heykeltraş Şevki Köse’nin, “Ölmez ağacın gölgesinde, SURETLER” adlı heykel sergisi Urla’daki Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde açıldı.
Bereketin, bilgeliğin ve barışın simgesi zeytin ağacının ölümsüzlüğünün esin kaynağı olduğu sergi, sanatseveri görünenin ötesinde bir yolculuğa çıkarıyor. Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği serginin açılışına, heykeltraş Şevki Köse ile birlikte Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kurucusu Levent Köstem, eşi Güler Köstem ve kızları Nilüfer Köstem Özbaş ev sahipliği yaptı.
Günümüz bilim, sanat ve felsefesinin temellerinin zeytin ağacının gölgesinde atıldığına dikkat çeken Köse, ‘‘Homeros’un İlyada destanında ‘Bir gün Ege kıyılarında gezerken yorulup ulu bir zeytin ağacının gölgesine oturdum. Kadim uygarlıklara hayat veren bu görkemli ağaç, kulağıma şöyle fısıldadı: “Herkese aidim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım”…’ satırları serginin ana temasını oluşturuyor. İnsanoğlu, zeytin ağacının yüzlerce yıllık yaşamının çok küçük bir bölümüne tanıklık ediyor. Zeytin ağacı bilgeliği, ölümsüzlüğü, dayanıklılığı, dokusu, gövdesindeki formlarıyla da beni kendisine hayran bırakıyor, çok özel bir ağaç. Heykelde çalışılması da çok zor bir ağaçtır. Ona uyum sağlamak zorundasınız. Bu sergiyle insanlık tarihi için çok önemli olan zeytin ağacına bir başka boyutta bakılmasını, sağlamak istedim. İnsanın unuttuğu doğayla yeniden barışması gerek. Sergide yer alan figüratif ve soyut çalışmalarımın, hikayeleriyle de bu amaca katkı sağlayacağına inanıyorum”
DERİN’E ULAŞMAK
Antik çağda felsefe okullarının zeytin bahçelerinde kurulduğunu hatırlatan Köse, zeytin bahçelerinin doğal bir parçası olan özel taşlardan eserlerin de sergide yer aldığını söyledi. Köse, “Benim çalışmalarıma da hayatıma da doğa ve doğanın ritmi yön veriyor. Yüzlerce yıllık tecrübe, yaşanmışlık, doğanın bilgeliği var taşta, ağaçta. Ağacın, taşın içinde var olana, onun Derin’ine ulaşmak, onda var olanı ortaya çıkarmak, gördüklerimi ve paylaşmak benim yolculuğum. Doğa ile uyum, sürdürülebilir sanat anlayışı ile yol alıyorum. Doğadaki ömrünü tamamlamış ağaçlar ve taşlar kullanıyorum” dedi.
Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kurucusu Levent Köstem ise müzenin konsepti ile adeta bütünleşen sergiye ev sahipliği yapmaktan heyecan duyduklarını belirterek, sanat severleri ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.