Pozantı Kongresi’nin 104. Yılı Kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’nın Pozantı ilçesine gelişi ve Pozantı Kongresi’nin 104’üncü yıldönümü törenle kutlandı.

Yayınlama: 05.08.2024
A+
A-

İLKGÜN HABER – Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’nın Pozantı ilçesine gelişi ve Pozantı Kongresi’nin 104’üncü yıldönümü törenle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün meclis başkanı sıfatıyla katıldığı ilk ve tek kongre olan Pozantı Kongresi’nin 104’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene Pozantı Kaymakamı Ekrem Güdek, Belediye Başkanı Ali Avan, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Zafer Koz, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Nuri Dilek, İlçe Emniyet Müdürü Kahraman Özkeskin, Pozantı Meslek Yüksekokulu Müdürü Burhanettin İmrak, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Saat 11.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan kutlama programı, daha sonra tarihi istasyon alanında temsili Atatürk’ü karşılama töreni ile devam eti. İstasyon alanında hazırlanan platformda Mustafa Kemal Atatürk’ün 104 yıl önce Pozantı Kongresi’nde yaptığı konuşma, okundu.

Burada bir konuşma yapan Kaymakam Ekrem Güdek ise özetle,

“Değerli Pozantılı Hemşerilerim, Pozantı ilçemiz ve gönülleri memleket sevgisiyle çarpan Pozantılılar, Türk milletinin şeref dolu tarih sayfalarında, ebediyen silinmeyecek onurlu bir yer edinmiştir. Kurtuluş savaşı döneminde Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde vatanımızın düşman işgalinden kurtuluşunda Pozantı ilçemizde önemli bir kongre düzenlenmiştir.

5 Ağustos 1920 tarihinde gerçekleştirilen Pozantı kongresi başta Adana ve güney bölgemiz olmak üzere memleketin düşman işgalinden kurtuluşunda adeta lokomotif görevi üstlenmiştir. Güney cephesinde kendilerini büyük bir azim ve kararlılıkla vatanın kurtuluşuna adayan kahraman Kuvay-i Milliyeciler, düzenli ordularla birlikte tek elden idare edilmiştir. Bütün Çukurova ve çevresi, burada alınan önemli kararlar neticesinde işgalden kurtarılmıştır. Bu kongre ile birlikte Pozantı ilçemiz, 5 Ağustos 1920 den 5 Ocak 1922′ ye kadar Adananın vilayet merkezi olmuştur.

Kıymetli Pozantılılar, Kurtuluş savaşı sırasında yapılan Erzurum, Sivas ve Pozantı gibi kongreler, milletimizin makus talihini yenmesinde, kendisine vurulmaya çalışılan zincirleri kırmasında büyük önem arz etmektedir. Dört bir yandan Türk milletinin toprak bütünlüğüne saldıran düşman kuvvetleri Pozantı’da, milletimizin kahramanlığını ve fedakârlığını görmüştür. Ecdadımız Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Pozantı Kongresi’nde alınan kararlarla tarihin seyrini değiştirmiştir. Bu yönüyle; etrafı haşmetli dağlarla, ormanlarla çevrili köklü bir yerleşime sahip olan Pozantı’mız, tarihi rolüyle de ayrı bir değer olma özelliğini taşımaktadır.

Pozantı Kongresi, daima bütün yönleriyle anlatılmalı, gerçek ve büyük değeri üzerinde durulmalıdır. Nitekim Pozantı’mız tüm Anadolu’ ya vatanseverlik örneği olabilmiş, yurdumuzun kurtuluşunda şerefli, övünç dolu bir merkez olmuştur. Pozantı Kongresi yeni nesillere büyük bir miras olarak kalacak olup bütün Adana ve Pozantı için gurur, sevinç ve övünç kaynağı olmaya devam edecektir.” dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Ekrem Güdek ve Belediye Başkanı Ali Avan Pozantı Kongresi rölyefine çiçek sundu.