Seyhan Lions Kulübü’nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, “Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye’yi dünya lideri yapmak istiyordu” dedi.
Seyhan Lions Kulübü’nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, “Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye’yi dünya lideri yapmak istiyordu” dedi.
Seyhan Lions Kulübü, Eylül ayı ikinci toplantısında gazeteci yazar Mehmet Uluğtürkan’ı konuk etti. Seyhan Lions Kulübü Başkanı Mehmet Ali Altun, toplumun gelişmesine katkı sağlama çerçevesinde karşılıksız hizmet vermeye devam ettiklerini belirterek, “Yaşadığımız kentin değerini bilmek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk ve Adana sevgisini daha iyi anlamak için değerli yazarımızı konuk ettik. Çok yararlı bilgiler edindik. Bu yöndeki bilgilendirme etkinliklerimize devam edeceğiz” dedi.
Gazeteci Mehmet Uluğtürkan, ‘Atatürk’ün Pilot Şehri Adana’ başlıklı sunumuna, “Sizce Atatürk, ‘Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü Adana’da, bu güzel memlekette vuku bulmuştur’ sözünü neden söylemiştir” sorusuyla başladı.
Gazi Mustafa Kemal’in Adana’nın kahraman insanını, verimli toprağını ve o yıllara rağmen modern sanayi yapısını çok sevdiğini belirten Uluğtürkan şunları söyledi:
“30 Ağustos zaferiyle ülke kurtarılmıştı ama sırada ekonomik kurtuluş adımları vardı. Mustafa Kemal’in kalkınma için kafasında oluşturduğu pilot şehir Adana’ydı. Tarım ve sanayide yapacağı hamleleri ilk burada gerçekleştirecek ve çağdaş Türkiye’nin şehirlerine Adana’yı örnek gösterecekti. Bu yönde adımlar attı. Türkiye’nin ilk tarım fuarının 1924’te Adana’da yapılmasını sağladı. Bölge çiftçisine örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye’yi dünya lideri yapmak istiyordu.”
ATATÜRK RESMEN ADANALI
Her dönemde Adana’ya özel ilgi gösteren, Adanalıları çok seven Atatürk, 5 Ocak 1925 günü Kurtuluş Bayramı törenlerine bu kez ‘Cumhurbaşkanı’ olarak davet edildiğini hatırlatan Uluğtürkan, “Dönemin Adana Belediye Başkanı Ali Münif Yeğenağa, bu ziyaret için her hazırlığı tamamlamıştı. Bu hazırlıklar çerçevesinde en önemlisi Atatürk’e verilecek hemşehri beratıydı. Her şey hazırdı; ama Atatürk, Ankara’nın yoğun gündemi dolayısıyla 5 Ocak 1925 günü Adana’da olamadı. 13 Ocak 1925 Salı günü Adana’ya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, ilk olarak Belediye Binası’na geçti. Ali Münif Yeğenağa, Atatürk’ü Adanalı yapan beratın gerekçesini yüksek sesle okudu. Gerekçede ‘Tarih, size millet kurtarıcısı, devlet kurucusu ve halâskâr gibi sıfatlar verecektir. Lakin biz size en lâyık olan sıfatı şöyle arz edebiliriz. İnsanlığı tufandan kurtaran Nuh, Türklüğü kan ve ateş tufanından kurtaran siz oldunuz. Biz Adanalılar size olan sevgimize mukabil olabilecek bir armağanı çok aradık; ancak bulamadık. Seni hepimizin yüreğinden gelen bir hissiyatla hemşehrimiz ilan ediyoruz. Kabulünüz şehrimizin onuru, Adanalıların gururu olacaktır. Arz ederim’ yazıyordu” dedi.
20 YILDA 9 ZİYARET
Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından önceki 20 yılda Adana’yı tam 9 kez ziyaret ettiğine dikkat çeken Uluğtürkan, “1925’ten sonraki ziyaretleri ekonomi ve Hatay konusu ağırlıklıydı. Dörtyol’da satın aldığı çiftlikte yeni ürünlerin denenmesinden yeni tarım makinelerinin kullanılmasından büyük keyif alıyor, çiftlikte yapılan zirai uygulamaların millete örnek olmasını istiyordu. Atatürk’ün Adana ziyaretlerinde araştırılması gereken konulardan biri Misis’tir. Gazi Mustafa Kemal, Adana ziyaretlerinde birkaç kez Misis’te bekletilen vagonda gecelemeyi tercih etmiş, Misis’in antik şehir olma özelliği üzerinde de durmuştur” diye konuştu.
Sunumu zaman zaman alkışlarla kesilen Uluğtürkan, Seyhan Lions Kulübü üyelerine, romanları Madalyasız, Kayıp Sancak ve Rüsumat romanlarını imzaladı. Seyhan Lions Kulübü Başkanı Mehmet Ali Altun’a kulübün flamasını armağan etti.