Tatar “İhmaller ve Liyakatsizlik Facialara Neden Oluyor”

Tatar “İhmaller ve Liyakatsizlik Facialara Neden Oluyor”
Yayınlama: 05.12.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kamu yararı temelinde yerli sanayini destekleyen, akılcı bir madencilik politikasının oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Madencilik sektöründe son yıllarda ciddi üretim artışı yaşandığını ifade eden Dr. Tatar “Üretimdeki artışa paralel olarak madencilik teknolojisindeki gelişmenin daha yavaş olmasının, insanı, çevreyi, işçi sağlığı ve güvenliğini önemsemeyen uygulamalar, aşırı kar hırsı, liyakatsizlik ve ihmaller çok büyük faciaların meydana gelmesine neden olmuştur” dedi.

 

“DÜNYADA MADENCİLİKTE CİDDİ KAZALAR YAŞANIYOR”

Dünya’da çalışanların sadece Yüzde 1’i madencilik iş kolunda görev yapmasına rağmen meydana gelen ciddi kazaların yüzde 8’inin madencilik sektöründe olduğunu vurgulayan JMO Adana Şube Başkanı Dr Mehmet Tatar şu görüşlere yer verdi:

“Türkiye, maden iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada yer almaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin maliyet unsuru olarak görülmesi, en kısa zamanda aşırı üretim zorlaması başta olmak üzere faciaya dönüşen maden iş kazaları son yıllarda belirgin olarak artmaktadır. Özellikle yeraltı kömür madenciliği, işçi sayısı başına düşen kaza ve ölüm sıralamasında bütün sektörlerin başında yer almaktadır.”

“ÇEVRE DOĞAL VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİMİZ KORUNMALI”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak taleplerini de aktaran Dr. Tatar şöyle devam etti:

“Kamu yararı temelinde yerli sanayimizi destekleyen, akılcı bir madencilik politikasının oluşturularak milyonlarca yılda oluşan ve yenilenemez yeraltı kaynaklarımız olan madenlerimizin uluslararası norm ve standartlar baz alınarak aranmasını, işçi sağlığı ve güvenliğini esas alarak; çevreyi, doğal ve kültürel zenginliklerimizi koruyarak kamu yararı doğrultusunda değerlendirilmesini ve buna yönelik politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz.”

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNDEN KARARLILIK VURGUSU

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar Dünya Madenciler Günü’nü ölümlerle anmak yerine yaşanası güzel bir ülkede kutlanacak bir güne dönüştürme kararlılığını yenileyerek “Maden kazalarında yaşamını yitiren maden emekçilerini saygıyla anıyor, madenleri arayıp bulan, işleyen, alın terleri ile maden ocaklarını aydınlatanların, tüm maden emekçilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü‘nü kutluyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.