Türkiye, Akkuyu üzerindeki haklarını Rusya’ya devretti

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Aydal, tartışma konusu olan Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin, “Hükümetimiz, Rusya’nın sahibi olduğu Akkuyu Nükleer Santrali’ne yaptığı yatırımı, Rusya’nın bir jesti gibi gösterme gayreti içinde dedi.

Türkiye, Akkuyu üzerindeki haklarını Rusya’ya devretti
Yayınlama: 01.08.2022
A+
A-

İLKGÜN HABER – Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Aydal, tartışma konusu olan Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin, “Hükümetimiz, Rusya’nın sahibi olduğu Akkuyu Nükleer Santrali’ne yaptığı yatırımı, Rusya’nın bir jesti gibi gösterme gayreti içinde. Ancak son gelişmelerden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye, Akkuyu üzerindeki bütün haklarını Rusya’ya devretmiş gözükmektedir.” İfadelerini kullandı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli mahallesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Son dönemdeki Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bazı gelişmeler, santralin sahipliği konusunda önemli şüphelerin doğmasına yol açtığını belirten Aydal, açıklamasında şunları kaydetti: 

“Malum olduğu üzere AK Parti Hükümeti ile Rusya arasında 2010 yılında imzalanan anlaşma ile 4800 MW gücünde, dört reaktörlü bir santralin yapım anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmanın YİP ( Yap,İşlet, Devret) yapım bedeli resmi olarak hiç açıklanmamıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Bakanı Taner Yıldız’ın basına düşen açıklamalarına göre bu rakam 22-25 milyar dolar arasında değişmektedir. Bu rakam aynı güçte bir santral yapımının iki misli bir değerdir. Rusya ile yapılan sözleşme çerçevesinde bitirilecek ilk iki reaktörün üretiminin %70’i Türkiye’nin, %30’u Rusya’nın olacak, son iki reaktörün üretiminin %30’u Türkiye’nin, %70’i Rusya’nın olacaktı. Buna göre yapılacak reaktörlerin iki tanesi bizim, diğer ikisi Rusya’ya ait olacaktır. Bir başka deyişle, Türkiye yönetiminde bulunacak her reaktörün maliyeti, piyasa fiyatlarına göre yaklaşık 2,5 Milyar dolar değil, 11 Milyar dolar olacaktı. Rusya, kendi reaktör payı üzerinden ürettiği elektriği istediği fiyatla pazarlama şartı da getirmişti. Hükümet, milletimize karşı oluşturduğu bir algı yönetimi ile bütün reaktörleri Türkiye’nin malı gibi göstermektedir. Ancak yeni gelişmeler bu santralin tamamının Rusya’nın malı olduğu yönündedir.”

Bu gelişmeleri Rusya  Büyükelçi Müsteşarı’nın da teyit ettiğini belirten Aydal, şöyle devam etti: 

“Bu Reaktörlerin, hatta santralin tamamının Türkiye’ye ait olmadığına dair üç önemli gelişme yaşandı. Bunlardan ilki 14 Haziran 2022 tarihinde, D8’in 25. yıl kutlamaları çerçevesinde, toplantıya katılan Rusya Federasyonu Büyükelçiliği Müsteşarı Sayın Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko ile Akkuyu Nükleer Santrali üzerine yaptığımız özel görüşmedir. Bu sohbette Sayın Müsteşar, Akkuyu Nükleer santralinin Rusya’nın malı olduğunu, Rusya’nın Türkiye’deki bir yatırımı olduğunu, birkaç şahit huzurunda açıkça ifade etmişti.  Bunu teyit eden İkinci olay ise, Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in Bloomberg basın ajansına yaptığı açıklamadır. Bu açıklamada Putin, Akkuyu Nükleer santralinin %99’unun ROSEATOM şirketine ait olduğunu ve tamamlanması için 15 milyar dolar göndereceğini ifade etmiştir. Üçüncüsü ise Akkuyu Nükleer Santrali’nin işleticisi Rosatom şirketinin 29 Temmuz günü ani bir kararla santralin inşaatının Türk ortağı IC İçtaş şirketiyle sözleşmeyi feshetmesidir. Hükümetimiz ise, Rusya’nın sahibi olduğu Akkuyu nükleer Santraline yaptığı yatırımı, Rusya’nın bir jesti gibi gösterme gayreti içine girmiştir. Bu ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye, Akkuyu Nükleer Santrali üzerindeki bütün haklarını Rusya’ya devretmiş gözükmektedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in geçtiğimiz günlerde yaptığı TV konuşmaları ve basın bildirisi ile halkımızı yanıltıcı beyanlarda bulunduğu eleştirisini yönelten Aydal, “Şöyle ki Sayın Dönmez’in ifadesine göre Santral tamamen bitirildiğinde, 4800 MW’lık bir nükleer santral gücünün üreteceği elektriğin Türkiye ihtiyacının %10’unu karşılayacağıdır. Türkiye’deki santrallerin toplam kurulu gücü 100.666 MW’ı geçmiş durumdadır. Bu güç, bütün reaktörlerin bitirileceği düşünülen 2026 yılında en az 130.000 MW olacağından, Akkuyu Nükleer Santralinin Türkiye’ye katkısı %3,5 civarında olacaktır. Ayrıca, bu tip santrallerin ekonomik ömrü Sayın Bakanın dediği gibi 60 yıl değil 40 yıldır.” İfadelerini kullandı.

 

Akkuyu ile ilgili cevap bekleyen sorular

 

Aydal, İktidarın cevaplaması istemiyle şu çarpıcı soruları yöneltti:  

*Santral Türkiye’nin değilse Mersin Akkuyu Rusya’ya nasıl ve niçin tahsis edilmiştir?

*İlk kez Türkiye’de kurulacak olan WWER 1200 santrali ne kadar güvenlidir?

*Radyoaktif U235 izotop zenginleştirme tekniği Türk Bilim adamlarına öğretilecek midir?

*Nükleer atıklar hangi ülkeye gömülecektir?

*Akdeniz’in kıyısında Türkiye’nin olmayan bir santralde güvenlik nasıl sağlanacak, casusluk faaliyeti nasıl engellenecektir?

*Fabrika ekonomik ömrünü tamamlayıp söküm günü geldiğinde hangi ülke sorumlu olacaktır?

*Rusya bize sadece elektrik satacak ise, bu santral neden Rusya topraklarında yapılmamıştır.

* Akkuyu Nükleer AŞ’nin Türk ortağı IC İçtaş Firmasının %50 ortağı olduğu TC-IC Ortak Girişim Şirketinin sözleşmesi neden feshedilmiştir?

Hükümetimizin bu sorulara en kısa sürede cevap vereceğini ümit ediyoruz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.