AYM, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasına ilişkin kararını verdi

AYM, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasına ilişkin kararını verdi
Yayınlama: 16.12.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – AYM, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasına ilişkin kararını verdi. Buna göre taksim yasağı “hak ihlali” sayıldı.

DİSK ve KESK, 2014 ve 2015 yıllarındaki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının Taksim’de yapılmasının engellenmesini 2016 yılında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımışdı. Söz konusu başvuruyu yedi yıl sonra gündemine alan AYM, başvuruyu karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, “kötü muamele yasağının ihlal edildiği” iddiasını reddederken, “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme” hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda, Taksim Meydanı’nın işçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olduğu vurgulanarak, mekan seçme serbestisi tanınmalıdır denildi. AYM ayrıca başvuruculara 18er bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

2014 ve 2015 yılında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının valilik kararıyla engellenmesinin hak ihlali sayıldığı kararda, Taksim Meydanı’nın işçi ve emekçilerin “ortak hafızası” ve “sembolik değeri” olduğuna vurgu yapıldı. 

AYM kararında, ”Kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı’nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır” denildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.