İLKGÜN HABER – Adana’da etkili olan aşırı doğu yağışı çiftçilerin ürünlerini yok etti. Hasat yaklaşırken şeftali ve elma gibi ürünleri tümüyle zarar gören çiftçiler feryatlarının duyulmasını istedi. Çiftçilerin zararını yerinde gören CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da, dolu mağduru çiftçinin feryadının duyulmasını, zararın karşılanıp üreticilere destek verilmesi çağrısında bulundu. ZARAR GÖREN BAHÇELERİ İNCELEDİ Cumhuriyet Halk […]
İLKGÜN HABER – Adana’da etkili olan aşırı doğu yağışı çiftçilerin ürünlerini yok etti. Hasat yaklaşırken şeftali ve elma gibi ürünleri tümüyle zarar gören çiftçiler feryatlarının duyulmasını istedi. Çiftçilerin zararını yerinde gören CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da, dolu mağduru çiftçinin feryadının duyulmasını, zararın karşılanıp üreticilere destek verilmesi çağrısında bulundu.
ZARAR GÖREN BAHÇELERİ İNCELEDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, geçtiğimiz günlerde Adana’da etkili olan aşırı dolu yağışı nedeniyle elma ve şeftali bahçelerinde büyük zarar oluşan çiftçilerle buluştu. Seyhan İlçesi’ne bağlı Akkapı Mahallesi’nde elma ve şeftali üreticisi Ali Özalevli’nin zarar gören bahçelerinde incelemelerde bulunan Barut, karşılaştığı zarar tablosu karşısında üzüntülerini paylaştı, mağdur çiftçilere destek verilmesini ve sahip çıkılmasını istedi.
“ZARARIMIZ ÇOK BÜYÜK”
Sahip olduğu 60 dönüm alandaki şeftali ve 30 dönüm elma bahçesinde dolu afeti nedeniyle ürünlerin heba olduğuna dikkat çeken üretici Ali Özalevli, “Dolu nedeniyle çok zarar gördük. Zararımızın karşılanması için yetkilerden yardım bekliyoruz. Bahçelerimizde sağlam meyvemiz kalmadı. TARSİM sigorta kaydımız yoktu. TARSİM ücretleri çok yüksek, gücümüz yetmiyor. Zaten girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Mağduriyetimiz giderilmezse geleceğimiz biter” dedi.
“ZARARI KARŞILAYIP DESTEK VERİN”
Adana’daki dolu afeti nedeniyle zararın çok büyük olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut ise, şunları kaydetti:
“Bu bahçelerde hasat yapılacakken dolu büyük zarar verdi. Burada inceleme yapan Tarım Bakanlığı yetkilileri yüzde 90’ı aşan zararın boyutunu tespit etti ama TARSİM sigortası olmadığı için zararı karşılanmıyor. Üretici kaderiyle baş başa bırakılıyor. Parası olmadığı için, gücü yetmediği için TARSİM sigortası olmayan çiftçi ne yapacak? Bu durumdaki çiftçinin sesini duyun, feryadına kulak verin, zararını karşılayın ve destek verin. Aksi takdirde bu üreticilerimiz daha tarımsal üretim yapamayacak. TARSİM bu yapısıyla artık siyasallaşmıştır ve çiftçinin sorununa çözüm üretmekten uzaklaşmıştır. Biz iktidara geldiğimizde TARSİM’i yeniden düzenleyip çiftçinin zararını karşılayacağız.”