ÇUKUROVA’DA TAŞ SANATA DÖNÜŞÜYOR

Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nde verilen meslek ve hobi kurslarıyla  hem aile bütçesine destek verilirken hem de kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatları yaşatılıyor.

Yayınlama: 29.07.2024
A+
A-

Çukurovalı kadınlar taşı sanata dönüştürüyor, tahtalardan kalıplar çıkarıp renkli dünyalar yaratıyor. Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nde verilen meslek ve hobi kurslarıyla  hem aile bütçesine destek verilirken hem de kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatları yaşatılıyor.

Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlüğü’ne bağlı Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nde açılan “Taş Bebek Yapımı” ve “Tokat Tahta Baskı” kursları büyük ilgi görüyor.

TAŞ BEBEKLER GÖRENLERİ HAYRAN BIRAKIYOR

Çoğunlukla geleneksel kıyafetler içindeki Anadolu insanının tasvir edildiği, doğadaki, çevremizdeki çakıl taşlarından üretilen taş bebek yapımı kursu, görenleri hayran bırakıyor.

TAŞLAR SANAT ESERİNE DÖNÜŞÜYOR

Taş bebek yapımı kurslarında üretilen bebekler, taş motifli biblolar, süs eşyaları, geri dönüşüm yoluyla birer sanat eseri haline getiriliyor.  Farklı dekor ve eşyaları süsleyen renkli kıyafetleri, sevimli yüz hatları, ilginç desenleriyle ortaya çıkan ürünler, burada değerli sanat eserine dönüşüyor.

650 YILLIK EL SANATI

650 yıllık geleneksel el sanatlarından olan ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri, Tokat Tahta Baskı kursunda tahta parçalarından model kalıpları oluşturmayı ve bunları tekstil ürünlerine renkli baskılar yapmayı öğrenen kadınlar, hayal güçlerini ve becerilerini birleştirerek görülmeye değer eserler ortaya çıkarıyor.

GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI GEREK

Kültür Bakanlığı Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatlar Öğretmeni Meltem Koyunoğlu, Rusların matruşkası dünya çapında tanındığına işaret etti. Koyunoğlu, “Bizim taş bebeklerimizin ve Tokat Tahta Baskı sanatının da öğrenilmesi ve Rusların matruşkası gibi tanıtılıp gelecek kuşaklara aktarılması gerek. Bu bağlamda Çukurova Belediyesi de kültür ve sanatı yaşatmak, kadınlara yeni iş imkanları sunmak adına çok önemli hizmetler sunuyor” dedi.