Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a soru önergesi verdi.
İLKGÜN HABER – Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a soru önergesi verdi.
Önerge metninde “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin yayınladığı Haziran 2023 İş Cinayeti Raporuna göre; 159 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği, İSİG Meclisinin yüzde 80’ini ulusal basından; yüzde 20’sini işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiği bilgilere dayanarak hazırladığı rapora göre: 2023 yılının ilk altı ayında; Ocak’ta 120, Şubat’ta 213, Mart’ta 130, Nisan’da 122, Mayıs’ta 145 ve Haziran’da 159 olmak üzere, en az 889 işçinin hayatını kaybettiği” belirtildi.
Önergede İş cinayetleri açısından dünya sıralamasında ön sıralarda yer alan Türkiye’de uygulanan neoliberal politikalara paralel olarak sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma sonucu güvencesiz çalışma koşullarının yaygınlaştığını belirten Hatimoğulları, kayıtdışı istihdama, işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarından yoksun çalışma koşullarına karşı acil eylem planının devreye sokulması gerektiğini, iş cinayetlerini engellemek üzere politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Tülay Hatimoğulları vermiş olduğu Soru Önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1. Son 10 yılda ülke genelinde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı kaçtır?
2. Son 10 yılda Adana’da iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı kaçtır?
3. İşçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından gerekli denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır?
4. İş yerlerindeki iş güvencesizliği, hukuk dışı taşeronlaştırma, parçalı sigortalılık, sendikal örgütlenme önündeki engeller gibi hususlar hakkında gerekli önlemler Bakanlığınızca alınmakta mıdır?
5. Uluslararası sözleşmeler, iş yasası ve mevzuat uyarınca işverenler her türlü önlemi almakla, devlet de bu önlemlerin alınıp alınmadığını denetlemekle yükümlüdür. Bu yükümlülük gereğince yerine getirilmektedir.