1 Mayıs etkinliği Adana’da coşkuyla kutlandı

1 Mayıs’ta Adana’da binlerce işçi ve emekçi, ekonomik krize, işsizliğe karşı, depremin yarattığı yıkıma karşı birlik ve mücadele talebiyle alanlara çıktı.

1 Mayıs etkinliği Adana’da coşkuyla kutlandı
Yayınlama: 01.05.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – 1 Mayıs’ta Adana’da binlerce işçi ve emekçi, ekonomik krize, işsizliğe karşı, depremin yarattığı yıkıma karşı birlik ve mücadele talebiyle alanlara çıktı. Kasım Gülek Köprüsü’nde toplanan kitle Uğur Mumcu Meydanı’ndaki miting alanına yürüdü.

DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası ve Adana Barosu’nun çağrısıyla yapılan mitinge, 20 yıllık AKP iktidarının biriktirdiği sorunların çözümü için alana koşan işciler,emekçiler gençler, sivil toplum örgütleri partili partisiz yaklaşık on bin kişi sloganlar eşliğinde AKP iktidarına karşı tepkilerini gösterdiler.

TİP, Yeşil Sol Parti, Emek Partisi,TKP ve CHP’liler kalabalık bir şekilde 1 Mayıs etkinliğine katıldılar. 

Mitinge KESK’e bağlı sendikaların İskenderun Şubeleri, Hatay, İskenderun ve Antakya’dan yurttaşlar da katıldı. Hataylı emekçiler “Gitmiyoruz, Affetmiyoruz” sloganları attı. 

Eğitimciler ve sağlıkçılar parasız eğitim, parasız sağlık talebi ile alanlardaydı. Genel İş üyesi Belediye şirket işçileri gerçek bir kadro talebini dile getirdiler. Büro emekçileri gasbedilen ek ödeme hakları  ve 3600 ek gösterge hakkı için yürüdüler. 

Kıdem tazminatı haklarını sendika ile mücadele ederek alan MarBit işçileri BİRTEK-SEN kortejinde yürüdü.

Yine kendi pankartları ile yürüyen staj ve çırak mağdurları staj ve çıraklığın prim başlangıcı olmasını istedi.

Özel Sektör Öğretmenle Sendikası eşit işe eşit ücret talebi ile yürüdü. Eğitim Sen, çocuklar için bir öğün yemek talepli pankart açtı. Seçimlerde tek adam yönetimine karşı birleşme talebi de kortejlerde yer aldı.

Ortak 1 Mayıs metnini 1 Mayıs Tertip Komitesi adına Tonguç Özkan okudu. Seçimlerde tek adam yönetimini göndereceklerini ifade eden Özkan, “Özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Kapitalizmin kar hırsıyla birlikte iktidarın rant politikaları nedeniyle depremin göz göre göre felakete dönüştüğünü ifade eden Özkan, “Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar da bilsinler ki göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Sorumlulardan mutlaka hesap sorulacaktır!” dedi.

Özkan, “Bugünkü rant ve sermaye düzeninin güvencesi olan tek adam rejimi, toplumsal barışın ve demokrasinin de önündeki en büyük engeldir. İktidar sahipleri başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumsal ve siyasal sorunlarda çözümsüzlük siyasetiyle kendi varlıklarını sürdürmeyi hedefliyorlar. Bunlar; çıkarlarını korumak kendi düzenlerini var etmek için ülkemizde karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. İşte bu amacı güdenler seçime giderken de en faşizan, en gerici ittifak çatısı altında birleştiler” dedi. 

Ülkenin geleceği demokrasiden, hukuktan, barıştan, adaletten ve eşitlikten geçer. Emekçiler olarak, işçi sınıfı olarak, kadınlar, gençler olarak özgürlük meşalesini yakıyoruz, yeni bir başlangıç için aydınlığa koşuyoruz. Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşip bu düzeni değiştireceğiz!” dedi. 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.