Adalet nerede?

EMADDER Adana Temsilcisi Çiğdem Kocakaplan Zöngür, Emeklilik sisteminde; işe başlama tarihinden ziyade çalışma süresi ve ödenen primin dikkate alınmasını istiyoruz.

Adalet nerede?
Yayınlama: 09.11.2023
A+
A-

İLKGÜN HABER – Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Adana Temsilcisi Çiğdem Kocakaplan Zöngür, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni (ÇGC) ziyaret etti.

ÇGC Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanvekili Cafer Esendemir’le görüşen Zöngür; EMADDER’in kuruluş amacı ve derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

“1 gün, 1 ay, 1 yıl için 17-20 yıl geç emeklilik. Adalet nerede?” diye soran Zöngür; aynı yaş ve aynı prim günü olmasına rağmen 1 günlük fark nedeniyle insanların mağdur edildiğini, 17-20 yıl daha fazla çalışmak zorunda bırakıldığını belirterek, aklın ve vicdanın kabul edebileceği, iş barışını ve anayasal eşitliği sağlayacak bir düzenleme talep ettiklerini, kademeli emeklilik sistemine geçilmesini istediklerini söyledi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili çıkarılan yasanın mağduriyetleri gidermek şöyle dursun yeni mağduriyetler yarattığına dikkat çeken Çiğdem Kocakaplan Zöngür; “EYT Yasası nedeniyle aynı prim ve aynı yaş olmasına rağmen 1 günlük, 1 aylık veya 1 yıllık fark nedeniyle insanların 17-20 yıl daha fazla çalışmaya mahkum edilerek anayasanın eşitlik ilkesine dayanan hakları elinden alınan, bu ülkenin eşit vatandaşlık hakkına sahip olması gereken çalışanlar olarak, emeklilikte yeni bir düzenleme yapılarak haksızlıkların giderilmesi ve adaletin tüm çalışanlar için yeniden tesis edilmesini istiyoruz.

Emeklilik sisteminde; işe başlama tarihinden ziyade çalışma süresi ve ödenen primin dikkate alınmasını istiyoruz.

Aynı işyerindeki iki çalışana farklı yasalar kapsamında emeklilik hakkı verilmesi, daha fazla prim ve daha fazla çalışma süresine sahip çalışanların yasanın işe başlama tarihine takılarak daha geç emekli edilmesi haksızlıktır. Çalışma barışını ve çalışanlar arasında EYT lehine aile mali yapısını da bozan bir düzenlemedir. Yeni bir yasaya ihtiyaç duyulmaktadır. Kademeli emeklilik sistemiyle mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz”diye konuştu.

Zöngür; aynı ülkeye katma değer sağlayan her çalışan için adil bir düzenleme yapılmasının toplumsal bir talep olduğunu ifade etti.

8.9.1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan, EYT ile mağdur edilen, daha fazla çalışmaya zorlanan, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak bu ülkenin eşit vatandaşlık hakkına sahip olan çalışanlar olarak haksızlıkların düzeltilmesi amacıyla Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) çatısı altında mücadele ettiklerini söyleyen Zöngür; “Haklı mücadelemizi kazanıp, adaletli emeklilik sistemini hayata geçirebilmemiz için mağdur edilen tüm çalışanları EMADDER çatısı altında mücadele etmeye davet ediyoruz” dedi.

‘Mezarda emekliliğe hayır’ diyen, mağduriyet yaşayan tüm emeklileri, Şinasi Efendi Caddesi Asya Çiçekçilik yanında kurdukları standa beklediklerini söyleyerek; 4 Aralık 2023 Cumartesi gününe kadar açık olan standta EMADDER olarak broşür dağıtımı ve bir dizi etkinlik yapacaklarını dile getirdi.

ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir de yaptığı açıklamada; emeklilikle ilgili olarak son yapılan düzenlemenin yeni mağduriyetler yaratmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, “Özellikle de işe başlama tarihinin baz alınmasının küçük farklarla sosyal ve ekonomik sıkıntılar yaratmasının önlenmesi için yeni bir emeklilik yasasına ihtiyaç var. Toplumun tüm kesimlerinde memnuniyetsizlik yaratan emekli aylık bağlama oranları başta olmak üzere siyasi bakışla değil, toplumsal menfaatleri gözeten, sürdürülebilir ve adil bir emeklilik sistemi getirilmelidir. Mevcut sistemde mağduriyet önlemek isterken yeni mağduriyetler yaratılıyor. Bölük-pörçük ve adeta yamalı bohça gibi sürekli revize edilen değil, uzun ve kalıcı, çağın gereklerine uygun, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek bir yasa için mevcut iktidarın ve TBMM’nin bir çalışma başlatması gerekiyor” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.