Zafer Partisi’nden Saray’a ders

Zafer Partisi Ekonomi ve Kalkınma Komisyonu Başkanı Bartu Soral, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hazırlanıp Saray’ın müdahalesiyle arapsaçına dönen vergi kanunu değişikliklerindeki yanlışları tek tek düzeltti.

Zafer Partisi’nden Saray’a ders
Yayınlama: 01.08.2024
A+
A-

Zafer Partisi Ekonomi ve Kalkınma Komisyonu Başkanı Bartu Soral, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hazırlanıp Saray’ın müdahalesiyle arapsaçına dönen vergi kanunu değişikliklerindeki yanlışları tek tek düzeltti.

Bartu Soral geçtiğimiz günlerde “Türk Ekonomisi İçin Kapsamlı ve Zorunlu Vergi Reformu Teklifi” başlığıyla 14 maddelik bir paylaşımında bulunarak ekonominin düzelmesi için gereken yol haritasını anlatmıştı.

Zafer Partisi Ekonomi ve Kalkınma Komisyonu Başkanı Bartu Soral’ın Paylaşımı : Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in başdanışmanı bana ulaşarak vergi reform yasası ile ilgili iki maddeye dikkatimi çekti.   Özetle bakanlık der ki;  “MADDE 3- 193 sayılı Kanunun mülga 69 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.  “Ticari ve mesleki kazançlarda günlük hasılat tespiti ve gelir vergisi matrahının belirlenmesi: MADDE 69- Ticari veya mesleki faaliyetleri nedeniyle mükellef olanlara yönelik, Vergi Usul Kanununun 127 nci maddesi kapsamında günlük hasılat tutarlarını tespit etmek amacıyla bir ayda üçten, bir takvim yılında on ikiden az olmamak kaydıyla bu madde hükümlerine göre işlem tesis edilmek üzere yoklama yapılabilir.  Nazik yaklaşımı için bakanlığa teşekkür ederim. İnceledim.  Malumunuz, bu maddenin uygulaması çok zor. Daha önce tartışıldı; örneğin bir yoklama memuru bir kuyumcuya yılda minimum 12 kere ziyaret edecek ve günlük hasılat tespiti yapacak, daha sonra bunu yıla oranlayacak ve bir matrah bulacak. Ardından vergi hesaplaması yapacak ve mükellefi izaha davet edecek. İzahı yeterli görmediği takdirde, inceleme ve dava süreci başlayacak. Mükellef de “bunun eksik incelemeye dayalı, oranlama yoluyla tespit edilmiş varsayımsal bir matrah olduğunu” iddia ederek haklı çıkacak ve yargı yükü iyice artacak. Ayrıca bunu yapacak denetim elemanı sayısı yeterli mi? Değil. Bu maddenin uygulanabilmesi için 1 ayda 3 kereden az olmamak üzere yılda min. 12 gün hasılat tespiti yapılması gerekiyor. Kim aynı mükellefe 12 kere gidebilecek? Esas önemli olan yerel asgari kurumlar ve gelir vergisi ve dün değindiğim diğer maddelerdi, (Özel Gider Bildirimi yani nereden buldun maddesi, istisna ve muafiyetlerin revizyonu, finansal kazançların vergilendirilmesi vb.) Bürokrasi isabetli bir reform önerdi. Ancak Cumhurbaşkanlığında bu metin kuşa döndü. Nihayetinde bu ülke bizim, çocuklarımızın ve torunlarımızın. İsyanımız onların geleceğine yapılan bu adaletsiz uygulamalardır.