İnsan Hakları ve Evrensellik

İnsanlığın binlerce yıldırki insanın insana yaptığı kötülükleri ayıklayıp, insani, eşitlikçi, barışçıl ilkeleri belirlemektir. 1789 Fransız devrimiyle İnsan Hakları Evrensel Beyannamesiyle bir bildiri yayımlandı. Bu beyanname insanın doğal hakları ve bu hakların her insanın özgürce kullanmasını beyan eden bir bildiridir. Din, dil, ırk, düşünce ve cinsiyet ayrımcılığının insani suç teşkil ettiğidir. İnsanların adalet, hukuk ve yasalarla […]

Yayınlama: 02.01.2021
A+
A-

İnsanlığın binlerce yıldırki insanın insana yaptığı kötülükleri ayıklayıp, insani, eşitlikçi, barışçıl
ilkeleri belirlemektir. 1789 Fransız devrimiyle İnsan Hakları Evrensel Beyannamesiyle bir bildiri yayımlandı. Bu beyanname insanın doğal hakları ve bu hakların her insanın özgürce kullanmasını beyan eden bir bildiridir. Din, dil, ırk, düşünce ve cinsiyet ayrımcılığının insani suç teşkil ettiğidir.
İnsanların adalet, hukuk ve yasalarla eşit oldukları, hiçbir şekilde ayrımcılık ve ötekileştirilemez oldukları belirtilmiştir. İnsanlık geliştikçe, yeni sorunlarını da çözme yetisi kazanarak evrenselliğe, uygarlığa adım atar. Hayvan hakları, doğayı koruma ve doğal hayata vurgu artmaktadır. Avrupa insan hakları evrensel beyannamesini kabul eden bütün ülkeler buna uymak zorundadır.
İslam Şeriatı ve siyasal İslam dünyadaki bütün, hak, hukuk, bilim gibi evrensel değerleri yok
sayan tekçi bir anlayıştır. Demokrasiye, insan haklarına, seçimlere insanın bütün yaratımlarına karşıdır. Bütün dinler ve tarikatlar dünyadaki tek doğrunun kendi inançları olduğunu savunurlar.
Kendi din ve inançlarının Allahın kendilerine gönderdiği Allahın yolu olduğunu savunurlar.
Kendilerinin dışındaki bütün dinler, gelenekler batıl ve Allaha ortak koşmaktır derler.
Siyasal İslamcı bir doktor ben Hipokrat yeminine inanmam, Hipokrat Ateist dinsizdi. Ben
dinsiz ve benim dinime karşı olanlara hizmet vermem diyor. Hipokrat ise hastanın hiçbir inancı, milliyeti, ırkı, düşünce ve cinsiyeti sorgulanmadan tedavi edilmelidir der. Siyasal İslamcı sıkma baş bir yargıcın, hâkimin Ateist birine eşit davranacağı kuşkuludur. Fikri Sağlar böyle dedi diye ortalığı ateşe verenler ne kadar samimi ve inandırıcı tartışılır.
Biz 18 yılda siyasal İslamcıların evrensel değerlere karşı nasıl düşmanca ve hasmane tutum
sergilediklerini gördük. Kendisinden olmayan, kendisi gibi inanmayan herkese düşman bir siyasal din anlayışı ilkeldir, ilkelliktir. Alevinin inançsal haklarını yok sayan, kamu kurumlarına almayan, eşit hizmet sunmayanlara ne demeli? Avrupa insan hakları mahkemelerinin verdiği hukuka uymayan, zorunlu din derslerini Alevilere zorla verdirenlere ne demeli? Sola Chp ye Ateiste düşmanca bakıp, bunlar din ve devlet düşmanıdır diye şeytanlaştıranlara ne demeli? Siz biz, milli gayrı milli inanan ve inanmayan diye ayıranlara ne demeli? Müslüman ve Gâvur diye başka dinleri ve inançları düşman görenlere ne demeli? Türbanlı, başı açık diye ayırıp, otobüste şort giyen kadını dövenlere ne demeli?
Dünyadaki insanlık düşmanı şeriatçı örgütlere Müslüman diye sahip çıkanlar gericidir. Evrensellik önce bilime ve bilimin bütün ilkelerine inanmaktır. Biz maymundan mı geldik diye, Darvin’in Evrim teorisine bile inanmayanlar, bilime bilimselliğe nasıl bakar. Meteorolojiye inanmayıp, halen devletin kurumu Diyanet yağmur duasına çıkıyorsa bu bilim dışılıktır. Hurafelere karşı çıkanları bizim inancımıza karşı çıkıyorlar diye din düşmanı ilan etmek nasıl bir kafadır. Bu Cehapeliler diye bütün musibetleri ve kötülükleri bir siyasi partiye yalan ve iftirayı mübah görenler. Helal gıda, haram gıda diye uyduruk hurafelerle insanları bölüp sömürenler evrensel değil gericidir. Kendileri başkalarına olmadık iftiralar ederken, başkalarının eleştirilerine hakaret diyerek suç duyurusunda bulunanlara ne demelidir.

Şimdi söylenecek bir sürü bilim dışı, hukuk dışı hurafelere korkudan ses edilemiyorsa bu
nasıl bir şeydir. Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır diyen Hacıbektaş-ı Veliye bin selam olsun.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.