Saygı Sevgi ve Rahmetle Anıyorum

Bu gün sizlere ,Hak’la hak olan,gönül dostu,gönül eri ,yoluna yoldaş olan gönüller’de sultan, Yusuf Kemter baba ile sizlerle birlikte olmaya çalışacağım. Yusuf Kemter baba, Aslen Tunceli‘nin Ovacık ilçesinden olup 1928 yılında dünyaya gelmiştir. Babası Süleyman Bey, annesi Gülsüm Hanım hayatlarını küçük bir çifci misali,kendi yağıyla kavrulan,tipik bir Anadolu insanı olarak değerlendirebiliriz. 1938  Dersim olayları neticesinde,Kemter baba ve ailesi köy halkı ile […]

Yayınlama: 23.10.2020
A+
A-

Bu gün sizlere ,Hak’la hak olan,gönül dostu,gönül eri ,yoluna yoldaş olan gönüller’de sultan, Yusuf Kemter baba ile sizlerle birlikte olmaya çalışacağım.

Yusuf Kemter baba, Aslen Tunceli‘nin Ovacık ilçesinden olup 1928 yılında dünyaya gelmiştir. Babası Süleyman Bey, annesi Gülsüm Hanım hayatlarını küçük bir çifci misali,kendi yağıyla kavrulan,tipik bir Anadolu insanı olarak değerlendirebiliriz.

1938  Dersim olayları neticesinde,Kemter baba ve ailesi köy halkı ile beraber adeta bir sürgün misali Balıkesir‘e taşınırlar.

Bu ara’da Yusuf Kemter baba 8 yaşınday’ken geçirdiği bir rahatsızlık sonucu, gözlerini kaybeder ve hayatının geri kalan kısmını, bu şekilde sürdürmeye çalışır.

Aşık Yusuf Kamter Baba,1947 yılında, 17 yaşında ailesiyle birlikte  tekrar dersim yöresine, yani Erzincan‘a geri dönerler. Küçük yaşta sazını eline alan Yusuf Kemter baba yıllarca,ülkenin her yöresinde,yılmadan usanmadan Ehlibey-tin yolunu sürerek, daima halkın içinde olan, hak aşığı Yusuf Kemter baba, söz ve eserleriyle hak kelamını canlara vermeye çalışır. Yusuf Kemter baba, 91 yılında bir dönem, Adana’ya gelerek, Gülbahce mahallesinde müstakil bir eve taşınarak, Adana’da 5 yıl kadar gönül dostlarıyla buluşarak muhabbet eyledi. 1991 yılı itibarı ile Kemter Baba ile muhabet ve görüşmelerim’de, ondan aldığım feyz ve noktalar yolumda ışık olmuştur.Kendisini sevgi saygı ve rahmetle anıyorum.Şükürler olsun’ki şahıma bizi Kemter Babamla karşılaştırdı…

Daha sonra Kemter Baba İstanbulda’ki dostların ısrarı üzerine, İstanbul’a taşınarak hizmetini orada yürütür.Kemter baba,kendisini ziyarete gelen dostları ile buluştuğunda coşup, çağlayan bir ırmak gibidir….

Küçük yaştan beri sazı ile, sözü ile insanlığa mesaj vermeye çalışan Kemter Yusuf Baba’nın gönül ve kalp gözüyle görüp yazdığı seslendirdiği bir çok deyiş duaz ve methiyeleri bulunmaktadır. 

Kemter babayı anlamak ve anlatmak ,benim boyutumu aşan, bir sel gibidir….

Aşık Yusuf Kemter baba, Kamil ol gönül,Kamile yaklaş  adlı bir deyişinde bakın dostlara ne mesaj vermeye çalışıyor. Gelin bu gün hep beraber, bu duyguları birlikte tadalım.

Bu dünya bakidir, insanlar fani 
Gidenler görünür, gelenler hani 
İnsan-ı kamil ol, kendini tanı 
Kamil ol gönül, kamile yaklaş 

Bu dünya yalandır, sakın aldanma 
Nefsine kul olup, narına yanma 
Her yüze güleni, dost olur sanma 
Kamil ol gönül, kamile yaklaş 

Cahil Pazarına, metanı açma 
Lal u gevher inci, mercanı satma 
Arif ol helale, haramı katma
Kamil ol gönül, kamile yaklaş 

Kuş dilini bilen, Süleyman hani 
Nefsini dost eyle, kendini tanı 
Aldanan yok oldu, gerçeği tanı 
Kamil ol gönül, kamile yaklaş 

Kemter Yusuf ‘um, rahat yok cihanda 
Baki kim kaldı, iki kapılı handa 
İkrarını fark et, çıkma irfanda 
Kamil ol gönül, kamile yaklaş

İstanbul’da dostlarıyla bir arada olan Aşık Yusuf Kemter Baba, uzun bir aradan sonra, vakit tamam diyerek tekrar dersim bölgesine, Erzincan’a dönmeye karar verir. Şehrin merkezine yakın bir mahallede, tek katlı mütevazı evinde 03 Ekim 2015 Tarihinde yaşamını tamamlayarak hakka yürür. Yusuf Kemter Baba, konuşma ve nesihatında “Bu yol kıldan ince, kılıçtan keskin bir yoldur. Bu yol sürenindir. Önemli olan, Hüseyin’e evlad olabilmektir. Ne diyor Hz.Hüseyin : “Benim evladım benim belimden düşen değil, benim yolumu süren evladımdır.”Ne mutlu yol evladı olanlara” diye konuşurdu.O insanı seven, insanları iyiye, güzele doğruya yönlendirendi.Hakla hak olmuş can gözü açık, Hz. Hüseyine bent olandı. Kendisini buradan bir kez daha, sevgiyle saygıyla rahmetle anıyorum…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.