51. Yılında üç fidan anıldı

Türkiye Devrimci hareketin sembollerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilmelerinin üzerinde tam 51 yıl geçti.

Yayınlama: 06.05.2023
A+
A-

Türkiye Devrimci hareketin sembollerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilmelerinin üzerinde tam 51 yıl geçti.
Türkiye’de devrimci sol hareketin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan faşist diktatörlerce Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi’nde, sabaha karşı idam ettiler.


Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilmelerinin üzerinden tam 51 yıl geçti. Neydi suçları gencecik Üç fidanın?  Ülkenin tam bağımsızlığını istemelerinden başka suçları neydi? Onları hayattan kopartmakla,Türkiye halkı tarafından unutuldumu sanılıyor. Onlar asla unutulmadı ve unutulmayacaklardır. Ancak onları idam sehpasına gönderenler tarihin çöplüğüne atılarak unutulup gittiler. Evet üç fidanın idam edilmesinin üzerinden 51 yıl geçmiş olsa’da geride bıraktıkları mücadeleleri, elbette elden ele büyüyor.
Adil olmayan bir düzenin adil olmayan yargılanmalarının sonucunda darağacına gönderilen ve son nefesinde bile, Türkiye halkının kurtuluşunu işaret etmiş üç fidan yoldaş, yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. 
Sömürgeciliğe karşı dünyada yükselen ulusal kurtuluş hareketlerinin başlamasıyla, Türkiye’de gelişen toplumsal muhalefetin köklü bir biçimde etkilenmesi, hareketlenmeyi birlikte getirdi.
27 Mayıs 1960 ihtilali ile askerin yönetime el koymasından sonra, eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildi. Bu idamların ardından sağ kanattan “intikam” çağrıları gelmeye başladı. 
Bu intikam çağrılarının ardı arkası gelmiyordu. Yine bir faşist diktatörlerce yönetime el katılması sonucu, 6 Mayıs 1972’de üç fidanın canına kıyarak öc almaya çalıştılar. Sonuç; Onlar tarihin çöplüğünde yaşar’ken, Üç fidan her geçen gün Türkiye halkının ve devrimci hareketin kalbinde dalga dalga büyümeye devam edecektir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.