6 Mayıs günü,Darağacında üç fidan

Deniz Gezmiş,Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın bundan tam 48 yıl önce 6 Mayıs 1972 tarihin’de asılarak idam edildiler. Darağacına çıkarılarak idam edilen bu üç fidanımızın anısını içimizde yaşatmak ve saygıyla anmak devrimci demokrat ve her yurtseverin görevi olmalıdır. 6 mayıs günü 48 yıl önce darağacına çıkarılarak idam edilen,bu gençlerimizin peki suçları neydi? Ülkenin tam bağımsızlığını istemek, Amerikan emperyalizmine […]

Yayınlama: 06.05.2020
A+
A-

Deniz Gezmiş,Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın bundan tam 48 yıl önce 6 Mayıs 1972 tarihin’de asılarak idam edildiler. Darağacına çıkarılarak idam edilen bu üç fidanımızın anısını içimizde yaşatmak ve saygıyla anmak devrimci demokrat ve her yurtseverin görevi olmalıdır.

6 mayıs günü 48 yıl önce darağacına çıkarılarak idam edilen,bu gençlerimizin peki suçları neydi?

Ülkenin tam bağımsızlığını istemek, Amerikan emperyalizmine ve kapitalizme karşı,onurlu duruş sergilemenin bedeli bu olmasa gerek…

Onlar halkın mutluluğu ve ülkenin tam bağımsızlığı için gözlerini kırpmadan idam sehbasında dahi, var güçleriyle haykırdılar. Onlar tam bağımsız bir Türkiye hayalinden asla vaz geçmediler.

Tek yol devrim diyen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, kendilerine olan öz güvenlerinin kaynağında yatan gerçek unsur, onların ne kadar vatan sever olduklarını,Türkiye halkından yana tavır sergiledikleri ve ulusal kurtuluş mücadelesine vermiş oldukları önemde aramalıyız. Onları idam sehbasına taşıyan anlayışmı, yoksa onlarmı gerçek vatan sever olduklarını kamuoyunun taktirine bırakıyorum.

Türkiye’nin düzeni değiştirilmelidir diyorlardı, Çünkü bu düzen tam bağımsız bir Türkiye değil, sömürgeleşmiş bir Türkiye getirmektedir diyorlardı.Hakimiyet halkta değil bir avuç tekelci-tefeci işbirlikçi sermayenin elindedir. Onlar da emperyalizme ve kapitalizme hizmet etmektedir diyorlardı.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ülke halkı ve ülkesini gerçek anlamda seven,Türkiye halkının mutluluğu için canlarını dahi hiçe sayarak,idam sehbasını boylayan  ve asla ilkelerinden taviz vermeyen,devrimci gençlik önderleriydi.

Aradan bunca yıl geçti,onları asla unutmadık,unutmayacağız.Ülkemizde 6 Mayıs Atatürk gençliğinin idam edildiği gündür.12 Mart 1971’den 6 Mayıs 1972’ye kadar geçen süreç Atatürkçü aydınların ve sosyalistlerin işkencelerden geçirildiği ve katledildiği bir süreç olmuştur.

6 Mayıs’tan 12 Eylül 1980’e kadar geçen sürede ,sol bir yandan marjinal diğer yandan parlamentarist bir çizgiye çekilebilmenin çabası içerisinde olunmuştur. İdeolojik temel son derece zayıflatılmıştı.

12 Eylül’den sonra bile sol yapılanmada devrimci hareketi yaratacak temel öge, ancak ve ancak Deniz Gezmişlerin ve onların Ulusal Kurtuluş ideolojisinden güç alınarak yaratılmaya çalışılmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden beri Ulusal Kurtuluş ideoloji bu güne kadar hiçbir zaman iktidar olmamış ve olamamıştır. Deniz ve arkadaşlarının varlığı başlı başına Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin varlığıydı onlar ortadan kaldırıldıktan sonra,Türkiyede artık düzen,soldan-sağdan anti-Kemalist “alternatif”lerle korunmaya çalışılmıştır.

Türk Solu Deniz Gezmiş’i anlamadan ve ona benzemeden gerçek bir sol olamaz. Atatürkçü ve Tam bağımsız bir Türkiye yaratmak için, Ulusal Kurtuluş Mücadelesini yükseltmek için ,Denizleri örnek almış olan  solcular,sosyalistler,devrimci demokratlar ve demokratik solcuların görevi bu olmalıdır. Aksi hali, demokratik kavram ve uygulamalardan uzak, baskıcı dayatmacı totaliter tek adam zihniyet anlayışına davetiye çıkarmak ve onların ekmegine yağ yürmekten başka bir işe asla yaramıyacaktır. Unutmayınız başka ülkemiz yok, onu yaşatmak ve emperyalist sömürgeciliğe karşı bir duruş sergilemek ve ülkemizin tam bağımsızlığını savunmak, tüm yurtseverlerin demokratik birliktenlik sağlamasından geçecektir.

Selam olsun Deniz ve arkadaşlarına,selam olsun Türkiye halkının mutluluğu için canını feda edenlere,sizleri hiç bir zaman unutmadık ve unutmayacağız.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.