8 Mart Dünya Kadınlar günü

8 Mart dünya kadınlar günü yaklaşıyor,emekci yığınlar ve dünya kadınları 1857 yılında başlayan,bir kıvılcım ve haklı mücale ile başlayan kadın hareketi,bu mutlu günün kutlanmasına neden olmuştur. Peki nedir bu dünya kadınlar günü kutlaması ve bu kutlamaya etken olan nedenler nelerdir? Bu gün bura’da bu konuyu biraz irdelemeye çalışacağız. Bu günün oluşmasına etken olan nedenlerin başında, […]

Yayınlama: 04.03.2018
A+
A-

8 Mart dünya kadınlar günü yaklaşıyor,emekci yığınlar ve dünya kadınları 1857 yılında başlayan,bir kıvılcım ve haklı mücale ile başlayan kadın hareketi,bu mutlu günün kutlanmasına neden olmuştur.

Peki nedir bu dünya kadınlar günü kutlaması ve bu kutlamaya etken olan nedenler nelerdir? Bu gün bura’da bu konuyu biraz irdelemeye çalışacağız.

Bu günün oluşmasına etken olan nedenlerin başında, ilk olarak ABD’nin New york kentinde,bir dokuma Fabrikasında çalışan kadınların,çok uzun süren iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretle zor şartlar altında çalıştırılmalarıyla başlar. Her geçen gün artan bu ızdırap ve çileler artık dayanılmaz bir hal almıştı.Kadın işcilerin artık tahammül  sınırını zorlamaya başlamıştı.Greve çıkma kararı alan kadınlar,daha iyi koşullarda çalışmak,10 saatlik iş günü ,eşit işe,eşit ücret talepleriyle greve başladılar.

Bu grev ABD’de yapılan işci mücadelesinin önemli eylemlerinden biri olurken, kadınların ayaklanması işciler arasında büyük bir dayanışmayıda beraberinde getirdi.

O günün şartlarında New York kenti giyim endüstrisi yönüyle en çok işci istihtam eden bir sektör yeriydi. 1908 ekonomik krizinden sonra ücretler epey düşmüş, kullanılan iğne-iplik, elektrik ve oturulan sandalyelerin ücreti işçilerden kesilmeye başlamıştı. 65 saate varan haftalık çalışma süreleri bazen 75 saate çıkıyordu, haftalık ortalama ücret ise 5 Dolar’dı.

Triangle fabrikasının sahipleri Harris ve Blanck, sendika karşıtı tutumlarıyla tanınıyordu.1909 sonbaharında 150 sendikalının işine son verilmişti.22 Kasım 1909’da, İLGWU’ya bağlı Local 25 Sendikası, genel grev çağrısı yapar.Bunun üzerine 25 Kasım 1909’da yaklaşık 40 bin işçiyi istihdam eden, New York ve civarı, Philadelphia ve Baltimore’dan 600 gömlek fabrikasında çalışan, yüzde 80’i kadın, 20 bin gömlek işçisi greve çıkar. 

Temel talepleri, alt işveren (o dönemdeki taşeronluk) uygulamasına son verilmesi; 52 saatlik çalışma haftası; günlük ücretsiz fazla mesainin 2 saati aşmaması; ücretlerde yapılan malzeme ve elektrik bedeli kesintilerine son verilmesiydi.Bu grev 1910’da şubat ayında sona erdi ve çoğu talepler kabul edilir.Sadece bir şirket sözleşme imzalamayı reddeder: Triangle Gömlek Firması…

1910 yılında II. Enternasyonal, Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplandı.Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart’ın dünya kadınlar günü olarak anılma teklifini getirir.Bu teklif ve öneri oy birliğiyle kabul edilir.

Dünya Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911’de anıldı. Ülkemizde ise ilkkez 1975 yılında 8 Mart günü Ankara ve İstanbul’da ilerici kadınlar derneğinin açık alanda düzenlediği kutlamayla gerçekleştirildi.Ancak bu kutlamalara 12 Eylül askeri darbesi ile birlikte,ülkedeki tüm toplumsal muhalefete olduğu gibi,kadın örgütlenmeleri de yasaklandı. Dört yıl süreyle kitlesel bir anma yapılamadı.Demokratik ortama dönülmesiyle birlikte,zaman zaman engellenmeye çalışılsa ve kısırda olsa,her yıl 8 mart dünya kadınlar günü kutlaması yapılmaya devam ediyor.

Kadınlar,Analarımız bacılarımız çocuklarımız olan kadınların, kadınlar gününü kutluyorum.Kadın emekci veya emekci olmayan kadınlar olarak değerlendirilmemelidir.Onlar hayatın her alanında emeğini esirgemeyenlerdir.Evde işte her alanda,ücretli bir işte çalışsın veya çalışmasınlar, kadınları sınıflandırmak yanlış bir şeydir.Evde çocuklara bakan evin her işini yapan kadınların emeğini yok sayabilirmiyiz.Onlar peki emekçi değil mi? Tekrar göüşmek dilegiyle kalın sağlıcakla….

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.